Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki belülről a legendás Ceaușescu-palota

2016. március 21., hétfő 16:09

Nicolae Ceaușescu híres volt arról, hogy a legmélyebb gazdasági kilátástalanság idején is grandiózus építkezéseket tervezgetett. Ezek közül akad olyan is, amelyet már meghiúsított az 1989-es forradalom. A bukaresti Primaverii-palota viszont már 1964–65-ben elkészült – aztán a hetvenes években rögtön fel is újították –, és a diktátor majdnem negyed évszázadon át lakott is benne a családjával. Márciustól a nagyközönség is beleshet a nyomorúságos korszak elnöki pazarlásának szimbólumába. Most pedig önök is, ha végignézik az alábbi képre kattintva megnyíló galériát:

A márványpalota Ceausescu megamolániájának, egyben a felesége, Elena Ceausescu ízlésének emlékműve:

A Primaverii-palota egy részét feldúlták az önkényuralom ellen utcára vonult forradalmárok, az épület berendezésének nagy részét mindmáig megőrizték – írja az MTI. Azóta csak néhány külföldi küldöttséget szállásoltak el itt, és a román kormány sem igazán tudja, mit kezdjen az épülettel, amelynek a fenntartása rengeteg pénzbe kerül. Néhány éve megpróbálták értékesíteni, de sem vevőt, sem bérlőt nem találtak rá.

Az épület mostani megnyitását Victoria-Violeta Alexandru kezdeményezte, aki a Ciolos-kabinet által újonnan létrehozott nyilvános konzultáció és társadalmi párbeszéd minisztériumának vezetője. A célja a múlttal való megbékélés és a kormány által meghirdetett nyitottság és átláthatóság illusztrálása.

Rovatok