Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon járt Abdeslam tettestársa

2016. március 21., hétfő 14:57

Azonosították azt a férfit, aki a pénteken elfogott Salah Abdeslammal együtt részt vett a tavaly novemberi, 130 halálos áldozattal járó párizsi merényletsorozat megszervezésében. Najim Laachraoui egyelőre szökésben van. A férfi Soufiane Kayal nevén bérelt lakást, de az itt talált DNS minták egyértelműen igazolták, hogy az álnév mögött Laachraoui áll. A gyanú szerint a lakásban készült több, a merénylet során használt bomba is.

A 25 éves, Abdeslamhoz hasonlóan belga állampolgárságú Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz (IS) és utazott el Szíriába – írta a BBC a belga ügyészségre hivatkozva. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy Laachraoui a menekültáradatot kihasználva jött Magyarországra. Abdeslam Budapesten vette fel autójába, így tért vissza Belgiumba Szíriából. Az osztrák-magyar határ közelében ellenőrizték őket, Laachraoui itt mutatta fel a Kayal nevére kiállított hamis – vagy legalábbis nem Laachraouihoz tartozó – útlevelet. A kocsiban egy Samir Bouzid névre kiállított személyi igazolvánnyal utazó férfi is volt.

Abdeslam megkönnyebbült

Ezt a harmadik férfit március 15-én ölt meg egy rendőr a brüsszeli lövöldözésben. Azóta kiderült, hogy Bouzid valódi neve minden bizonnyal Mohamed Belkaid, akit egy benzinkút térfigyelő kamerája is rögzített, ahogy Abdeslam mellé száll be egy autóba, két nappal a párizsi merénylet előtt.

Ügyvédje szerint Abdeslam megkönnyebbült, hogy véget ért a bujkálása. Állítólag együttműködik a rendőrséggel, ám Sven Mary hangsúlyozta, hogy védence nem bocsátkozott vádalkuba, ellentétben azzal, ahogyan ez több híradásban megjelent.

Így fogták el pénteken a négy hónapon át Brüsszelben rejtőzködő Abdeslamot, akiről azt hitték valószínűbb, hogy elhagyta az országot:

Így fogták el Salah Abdeslamot

  Az a tény, hogy Abdeslam ilyen sokáig tudott Brüsszelben rejtőzködni a felfokozott keresés ellenére, a belga belügyminiszter szerint azt is jelenti, hogy a terrorista hálózat "sokkal nagyobb, mint eddig hitték" – idézte a CNN Jan Jambont.

Rovatok