Index Vakbarát Hírportál

Norvégia lehetővé tenné a műtét nélküli nemváltást

2016. március 21., hétfő 13:02

A norvég egészségügyi minisztérium múlt pénteken nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy aki elégedetlen a társadalmi nemével, anélkül változtathassa meg jogilag, hogy biológiailag is át kelljen műtetnie magát.

Bent Høie egészségügyi miniszter szerint az ország ugyan az LMBT-jogok élharcosa, a jelenlegi szabályozás mégis nagyon elmaradott, mert az egyén helyett az egészségügyi szolgáltatók kezébe adja a döntést a jogi nemről: aki váltana, többéves, nehézkes folyamaton kell végighaladnia, pszichiátriai tesztekkel, hormonkezelésekkel és visszafordíthatatlan műtéttel.

Az új tervezet szerint

ha egy személy úgy érzi, hogy a társadalmi neme eltér a születéskor kapott biológiai nemétől, joga van ahhoz, hogy a saját tapasztalata alapján megváltoztassa azt.

Ha elfogadják, a jövőben csak ki kell tölteni a megfelelő nyomtatványt, és elküldeni az állampolgári státuszt nyilvántartó hivatalba. Sőt akár interneten keresztül is el lehet majd intézni, ahogy 2008 óta a névváltoztatást is.

Az új törvény értelmében 18 évről 16-ra csökkenne az önálló jogi nemváltás alsó korhatára, onnantól szülői beleegyezés nélkül is kérvényezhető a folyamat. 6 és 16 év között szülői engedélyköteles a folyamat, de még ha egy szülő ellenzi, akkor is dönthet a hatóság a gyerek javára.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a tervezet "történelmi áttörés a transzneműek jogai számára". A norvég parlament várhatóan nagy többséggel el fogja fogadni a tervezetet, amivel a világ egyik legmegengedőbb országává válnának a jogi nemváltoztatás tekintetében.

Rovatok