Index Vakbarát Hírportál

Káoszba érkezett az utolsó repülő

2016. március 22., kedd 13:38

Negyed kilenc körül szállhatott le az utolsó repülőgép a brüsszeli repülőtéren, amely a keddi merénylet miatt minden járatát törölte. Az éppen leszállók és a továbbutazni szándékozók közül sokan a repülőtéren rekedtek. A szemtanúk információhiányról és káoszról számoltak be.

„Leszállás után másfél órát ültünk a gépen. A kapitány bemondta, hogy baleset történt, az épülethez nem gurulhatunk, de a mobilokat bekapcsolhatjuk. Ott olvastam, hogy valójában terrortámadás volt” – mondta az utolsó budapesti géppel landolt Siminszky Zita. Ő egy céges tárgyalásra jött volna a repülőtér melletti szállodába, ám mindeddig oda sem juthatott el.

A gépen eltöltött másfél óra után az utasokat egy hangárba vitték, ahol már több százan várakoztak.

Pokrócokat és termofóliát osztogattak, hideg van. Tájékoztatás viszont sokáig nem volt: először egy nő jött, aki egy nem működő hangosbeszélőbe beszélt franciául,

csak később sikerült megfelelő kihangosítással angolul is tájékoztatást adni” – igaz, ez sem volt túl részletekbe menő: aki akarta, elhagyhatta a hangárt busszal, de nem mondták meg, hová. Ehhez fel kellett iratkozniuk egy listára, névvel, születési dátummal, állampolgársággal, járatszámmal. Sokan inkább maradtak a gyerekkel várakozók, a továbbutazni szándékozók közül. „Miután nagy tömegjelenet kíséretében felszálltunk a buszra, húsz percig utaztunk. Aztán letettek minket Zaventemben a vasútállomáson, ahonnan Brüsszelbe nem, csak kifelé lehet tovább utazni” – mondta Siminszky, aki valójában csak a repülőtéri szállodába ment volna, amely a hangártól öt percre lett volna.

„Most több mint öt kilométerre vagyok. Végre sikerült találnom egy rendőrnőt, aki tud angolul, meglepően nehéz volt egyébként angolul információhoz jutni, ő mondta, hogy inkább induljak el visszafelé gyalog, a repülőtéri szállodához.”

Siminszky elmondása szerint sokan mások is így tesznek, okostelefonnal a kezükben tájékozódva haladnak. Tömegközlekedés nincs, taxi sem, bár Zaventemben nem áll az autós forgalom.

Nyilván nem volt ésszerű kihozni minket a repülőtérről ide, de ebben nem is kell rációt keresni, egyszerűen nagy a tanácstalanság, a pánik, a fejetlenség a repülőtéren

– mondta Siminszky, annak örülve, hogy legalább telefonját fel tudta tölteni a menekülthangulatú hangárban, ahol a takarók mellett vizet osztogattak.

Az bizonyos, hogy kedden repülővel senki sem tudja elhagyni Brüsszelt. Van, aki abban bízik, hogy szerdán már elindulhatnak a gépek, mások inkább valahogy Düsseldorfba jutva mennének tovább.

A brüsszeli repülőtér lezárása után a későbbi gépek többsége már Liége-ben landolt.

Rovatok