Index Vakbarát Hírportál

24 óra alatt egyetlen menekült sem érkezett a görög szigetekre

2016. március 24., csütörtök 18:54

A görög hatóságok csütörtökön közölték: tudomásuk szerint egyetlen migráns sem érkezett az Égei-tengeri görög szigetekre az elmúlt 24 órában.

Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelésére nyélbe ütött, vasárnap életbe lépett megegyezés óta ez az első alkalom, hogy 24 óra leforgása alatt egyetlen új migráns sem lépett Görögország területére, írja az MTI.

A jelenlegi helyzet a török parti őrség megnövekedett aktivitása mellett a viharos szeleknek tudható be, amelyek szerda óta tombolnak az Égei-tengeren. Azonban egyértelmű tendenciának látszik a menekültáradat csökkenése az uniós-török megállapodás hatályba lépése óta, amely szerint az ezután Európába érkező összes migránst visszaküldik Törökország területére.

Hétfőn még 1662-en érkeztek a görög szigetekre, míg kedden 600-an, szerdán pedig már csak 260-an. A hatóságok reggel hatkor zárják a napot, ekkor veszik számba az előző 24 órában érkezetteket. A görög kormány eközben igyekszik mindent megtenni a bonyolult szervezési feladatokkal járó egyezmény hatékony működése érdekében.

A megállapodással járó új felelősségi körökhöz legalább négyezer ember kell, többségük a biztonsági erők és a menedékjogi szakértők közül kerül majd ki. Athén európai partnerei ígéreteik szerint 2300 emberrel segítenék a görög hatóságokat, amelyek amúgy is nehéz helyzetbe kerültek, miután a kiforratlannak és elkapkodottnak tartott egyezménnyel elégedetlen humanitárius szervezetek megvonták tőlük támogatásukat.

Athén: a migránsok visszatoloncolását április 4-től a Frontex hajtja végre

A migránsok visszatoloncolása április 4-én indul a görög Égei-tengeri szigetekről Törökországba, és azt az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex fogja végrehajtani - közölte csütörtökön egy görög kormánytisztviselő. Az Európai Unió és Ankara közötti egyezmény értelmében először azokat a menekülteket toloncolják vissza Törökországba, akik nem nyújtottak be menedékkérelmet, mialatt Görögországban tartózkodtak. A kormány 30 ezer férőhellyel bővíti a menekültszállások befogadóképességét az elkövetkezendő 20 napban olyan migránsoknak, akik önkéntesen hagyják el a görög-macedón határon és Athén kikötője, Píreusz mellett létesített táborhelyeiket.

Rovatok