Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív anyagot próbálhattak szerezni a brüsszeli támadók

2016. március 24., csütörtök 18:20

A brüsszeli támadást elkövető testvérpár kémkedett egy atomkutató után, azzal a céllal, hogy a tudását felhasználva bombát készítsenek, írja az NBC News. Khalid és Ibrahim el-Bakraoui a hírcsatorna által idézett szakértő szerint rejtett kamerát szerelt a belga kutató háza elé.

A rejtett kameráról már korábban tudtak a hatóságok, most az derült ki, hogy a támadás elkövetői szerelték fel. Szakértők szerint zsarolni akarhatták a kutatót. Korábban az is felmerült, hogy őt vagy egy családtagját el akarhatta rabolni a testvérpár.

„A terroristasejt naivan azt hitte, felhasználhatja a kutatót, hogy egy laboratóriumba bejutva nukleáris anyagokhoz jusson, hogy azt bomba készítésére használja fel” – mondta Claude Moniquet francia titkosszolgálati szakértő.

A SCKCEN kutatóintézetben dolgozó vezető kutató megfigyeléséről a belga szövetségi nukleáris ügynökség szóvivője azt mondta, nagyon aggasztó: „Valamit kezdeni akartak később az információval, biztosan nem családi filmet forgattak” – mondta.

A Doel és Tihange belga atomerőművekben speciális intézkedéseket vezettek be, csak a legfontosabb alkalmazottak járhatnak be dolgozni.

Rovatok