Index Vakbarát Hírportál

Visszavettek a terrorfenyegettségi szintből Belgiumban

2016. március 24., csütörtök 19:59 | aznap frissítve

Az eddigi legmagasabb, 4-es szint helyett az eggyel alatta lévő, 3-as terrorfenyegetettségi szint marad érvényben Belgiumban, jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter. Sajtótájékoztatón ismertetik, milyen intézkedések maradnak így továbbra is érvényben. A 3-as szint egyébként azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye „lehetséges, és valószínű".

121 sérült még kórházban

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint 121 sérült van még kórházban, közülük 63 ember állapota még mindig súlyos. Viszont a kómában lévő négy emberből kettőt már sikerült azonosítaniuk a hatóságoknak.

Hollandia megerősítette, hogy oda toloncolták ki az egyik merénylőt

Közben Ard Van der Steur holland igazságügyi miniszter megerősítette, hogy a török hatóságok tavaly július 14-én kitoloncolták Hollandiába a kedden a reptéren robbantó Brahim el-Bakraouit. Azonban a miniszter szerint a férfi neve akkor még nem szerepelt sem a holland, sem a nemzetközi körözési listákon.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán azt mondta, hogy Törökország jelentést küldött Brahim el-Bakraoui kitoloncolásáról a belga hatóságoknak. Erdogan szerint azonban a belga hatóságok nem találtak dzsihádista kapcsolatokat, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit. Erdogan azt is elmondta, hogy Brahim el-Bakraouit saját kérésére Hollandiának adták ki, és a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről.

A hollandok szerint előttük nem volt ismert a férfi, viszont semmilyen információt nem kaptak a törököktől arról, miért toloncolták ki, írja a Le Soir.

Abdeslam a párizsihoz hasonló támadást tervezhetett

Brüsszeli merényletekre készült a pénteken őrizetbe vett Salah Abdeslam, állítja a VRT belga közszolgálati televízió. A csatorna név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a nyomozók szerint Abdeslam és két társa több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket tervezett, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el, írja az MTI. Abdeslam ügyvédje délután kijelentette, védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.

Csütörtök délelőtt derült ki, hogy Salah Abdeslam megváltoztatta az álláspontját, és már nem fog küzdeni az ellen, hogy a belga hatóságok kiadják őt Franciaországnak. Amilyen gyorsan csak lehet, el akarja hagyni Belgiumot, mondta ügyvédje.

A Politico később azt írta, hogy Salah Abdeslamot mindössze egy órán át hallgatták ki a rendőrök a férfi péntek délutáni brüsszeli őrizetbe vétele és a kedd reggeli merényletek között eltelt időben.

Rovatok