Index Vakbarát Hírportál

Megerősítették, hogy Laachraoui volt az egyik öngyilkos merénylő

2016. március 25., péntek 11:50 | aznap frissítve

A csütörtök este Brüsszelben elfogott és kihallgatott hat emberből hárman továbbra is őrizetben maradnak, jelentette be a belga ügyészség. Egyiküket Fayçal Cheffou-ként nevezték meg, de egyelőre nem utaltak arra, hogy ő lehet-e a még szökésben lévő, fehér kabátos, fekete kalapos reptéri merénylő, bár egy belga lap szerint erre van némi esély. Annyit biztosan tudni, hogy nem működik együtt a hatóságokkal.

A belga rendőrség elfogott hat embert csütörtök éjjel Brüsszelben, a két nappal korábbi, 31 halálos áldozatot követelő merényletek nyomozása során. Hármat közülük Brüsszel kellős közepén, a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő, míg a másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el. 

A De Standaard flamand nyelvű belga napilap azt írta, hogy őrizetbe vették azt férfit, akit a brüsszeli metró kameráinak felvételén láttak a több ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett. Ezt azonban ügyészségi források később nem erősítették meg.

Az biztos, hogy egy Brüsszel Forest nevű negyedében tartott rajtaütés során előállítottak valakit péntek reggel, de a fiatalembert nem nevezte meg a rendőrség. A belga ügyészség délután bejelentette, hogy összesen három embert vettek őrizetbe pénteken. Forestben egy Tawfik A. nevű férfit, ő is a lábán sérült meg. Saint-Gilles-ben egy Salah A.-t, és a villamosmegállóban a lábán megsebesített férfit.

Megerősítették, Laachraoui volt az egyik reptéri öngyilkos merénylő

A belga lapok több forrásra hivatkozva ezt már két napja biztosra vették, de az ügyészség péntek délután, a DNS-vizsgálatok végeztével erősítette meg hivatalosan is, hogy Najim Laachraoui volt a második öngyilkos merénylő a reptéren. A kedden kiadott reptéri képen ő állt a bal oldalon. Azt is megerősítették, hogy a DNS-ét megtalálták a tavalyi párizsi merényleteknél használt robbanószereken, és a támadásokat követő házkutatások során is.

Valaki cipelte el-Bakraoui táskáját

A biztonsági kamerák felvételei alapján egy nagy táskát cipelő ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő Khalid el-Bakraoui társaságában a metróállomáson nem sokkal a robbantás előtt. A rendőrség azt feltételezte, hogy a második gyanúsított nem vett részt a robbantásban. Egyes hírek szerint a férfi nem is szállt fel a metróra Khalid el-Bakraouival.

A hatóságok szerdán azonosították a metróban robbantó Khalid el-Bakraouit, akinek a testvére, Ibrahim egyike volt a repülőtéri merénylőknek.

A belga rendőrség továbbra is keresi azt az embert, aki a megtámadott Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kameráinak felvételein, az öngyilkos merénylők társaságában látható, fehér kabátot, és fekete kalapot viselt. A Sky News csütörtökön azt állította róla, hogy szerepel az amerikaiak terroradatbázisában. Pénteken a CNN is erről számolt be, hozzátéve, hogy az információt állítólag már átadták a belga hatóságoknak. A Le Soir nevű belga lap szerint Fayçal C személye azonos lehet a reptér felvételein kalapot viselő férfival.

Megszegte a feltételes szabadlábra bocsátás feltételeit

A Le Soir közben azt írta, hogy Khalid el-Bakraoui a keddi merényletek előtti hónapokban többször is megszegte feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit. Khalidot még 2011-ben ítélték öt év börtönre autólopások miatt, de két évvel később feltételesen szabadlábra került.

Viszont egy közúti ellenőrzésen egy olyan korábbi társával állították meg, akivel elvileg nem találkozhatott volna. Azonban emiatt nem léptek, mert a többi feltételt betartotta, és a hatóságok szerint nem mutatta radikalizálódás jelét.

Tavaly október 22-e óta azonban négyszer sem találkozott az igazságügyi szolgálat munkatársaival, és a hatóságok értesítése nélkül elköltözött, amik mind szembementek a szabadon engedésének feltételeivel. Február óta keresték, de nem sikerült megtalálniuk a rendőröknek.

Újabb terroristát azonosítottak

A belga hatóságok pénteken egy újabb terroristát azonosítottak: a szíriai Naím el-Hámed a párizsi és a brüsszeli terrorista merényletek elkövetői köréhez tartozik, írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Dernière Heure belga lap. El-Hámed fényképét a rendőrség egyéb információk híján azzal a figyelmeztetéssel tette közzé honlapján, hogy a 28 éves szíriai gyanúsított "nagyon veszélyes, és feltehetőleg fegyver van nála".

A körözési listán szerepel még terrorszervezetben való részvétel gyanújával a belga állampolgárságú Mohamed Abrini is. Péntek délelőtt viszont a második reptéri öngyilkos merénylő Najim Laachraoui ki is került a körözési listából, írta a Le Soir.

Kerry minden segítséget megígért

Je suis Bruxellois...Ik ben Brussel – Brüsszeli vagyok

– mondta John Kerry amerikai külügyminiszter, aki Brüsszelbe érkezve Charles Michel belga miniszterelnökkel közösen tartott sajtókonferenciát. Együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és elmondta, hogy minden támogatást megadnak a terrorizmus elleni harchoz. „Az Egyesült Államok határozottan kiáll Belgium és Európa nemzetei mellett ebben a tragédiában" – mondta.

Kerry azt is elmondta, hogy amerikai áldozatai is voltak a keddi merényleteknek. Azt nem pontosította, mennyien lehettek, de egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő korábban két halottról beszélt. Két másik amerikait pedig eltűntként tartanak számon.

Rovatok