Index Vakbarát Hírportál

Lemondatná a kínai elnököt? Börtön jöhet érte

2016. március 25., péntek 13:12

„Tisztelt Hszi Csin-ping! Mi a Kommunista Párt odaadó tagjai vagyunk. Arra kérjük Önt, hogy mondjon minden párttisztségéről és államfői posztjáról” – így kezdődik az a levél, amely miatt már 17 embert vettek őrizetbe Kínában. Eddig úgy lehetett tudni, hogy egy újságíró ellen van eljárás az állami ellenőrzés alatt álló Wujie News oldalán publikált levél miatt: Csia Csia a múlt héten eltűnt, a hét elején azonban kiderült, hogy őrizetbe vették, amikor Hongkongba repült volna – emlékeztetett a BBC.

A levél személyi kultuszról szólt, kritizálta Hszi politikai, gazdasági, személyi döntéseit, ami nyomán valóban meglepő lett volna, ha a kínai hatóságok nem lépnek fel. Igaz, egyelőre nem tudni, ki a levél szerzője, Csia szerint nem ő, a levelet először a Kínán kívül bejegyzett Canyu.org publikálta, innen vette át több oldal, köztük a Wuije News, amelyen csak rövid ideig volt elérhető.

Mivel a következmények eléggé kiszámíthatók, valószínűtlennek tűnik egy ilyen levél szándékos publikálása. Újságírók szerint elképzelhető, hogy az oldalt feltörték, de az is lehet, hogy egy program rossz algoritmusa miatt automatikusan publikálta az oldal. Az őrizetbe vettek között tíz ember a Wujie News számítástechnikai részlegén dolgozik. A Wujie részben állami, részben az Alibaba online kereskedelmi cég tulajdonosa kezében van. Jack Ma vagyonát a Forbes 24 milliárd dollárra értékeli a Forbes.

Rovatok