Index Vakbarát Hírportál

A görög rendőrség már tavaly sejthette, mit terveznek Brüsszelben a terroristák

2016. március 26., szombat 11:25 | aznap frissítve

A görög rendőrség már tavaly januárban olyan tervekre bukkant athéni lakásokban, amelyek a brüsszeli repülőtér elleni terrortámadásra utaltak - írja az MTI a Skai görög hírportál értesülésére hivatkozva. 

A lap szerint egyebek között a brüsszeli repülőtér térképét találták meg abban a lakásban, ahol - mint később kiderült - a tavaly novemberi párizsi terrorakciók egyik főszervezője, Abdelhamid Abaaoud is lakott akkoriban. A tervrajzokra és a légikikötő alaprajzára egy számítógépben, valamint egy USB-s adathordozón bukkant a rendőrség.

A görög ügyészség nem erősítette meg az értesülést, de a hírportál szerint annak idején tájékoztatták ugyan a leletről a belga hatóságokat, de a két ország hatóságai között "körülményes az információk cseréje". Nem ez lenne az első eset, hogy Belgium és más országok hatóságai közötti kommunikációs nehézségek visszavetnék az ügyet: nemrég a belgák elismerték, hogy elfoghattak volna a reptéri robbantót, ha komolyabban veszik Törökország figyelmeztetését. 

Belgiumban egy korábbi terrorellenes művelet során nagyobb merényletek előkészületeire utaló dokumentumokat találtak, amelyekből már következtetni lehetett arra, hogy a szélsőségesek támadást készülnek végrehajtani. Az akkor leleplezett terrorcsoport vezetője a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt. Vele néhány nappal a párizsi terrortámadások után a francia rendőrök végeztek Saint-Denis-ben.

A belga sajtó szombaton arról is hírt adott, hogy Charleroi városban megölték egy belga atomerőmű egyik biztonsági őrét. A bűntény körülményei egyelőre nem ismeretesek, de a La Derniere Heure című napilap annyit megtudott, hogy elvitték az őr belépőkártyáját is. A belga hatóságok korábban már közölték, hogy vizsgálataik szerint a terroristák az atomlétesítményeket is potenciális célpontként kezelik.

Rovatok