Index Vakbarát Hírportál

Már külföldről kell importálni a rabokat, annyira nincs bűnözés Hollandiában

2016. március 27., vasárnap 16:33

Öt börtönt zárnak be idén Hollandiában, ami alapvetően nem lenne akkora hír, ha 2013-ban nem zártak volna be 19-et. A Tech Insider ír róla, hogy olyan szinten csökkent a bűnözés Hollandiában, hogy egyszerűen nem éri meg fenntartani a börtönök egy részét. Ez kétezer munkahelyet érint, de 700 dolgozót egyelőre ismeretlen területre helyeznek át.

2004-tól kezdett el drasztikusan csökkenni a bűnözés az országban, aminek az lett a következménye, hogy tavaly szeptemberben konkrétan importálniuk kellett 240 rabot Norvégiából, csak legyen mivel megtölteni a cellákat.

Az alacsony bűnözési ráta többek között annak is köszönhető, hogy Hollandiában a legenyhébbek a kábítószerrel kapcsolatos büntetések, sőt, marihuána fogyasztása teljesen legális. Emellett a holland kormány nagy hangsúlyt fektetett az évek során a börtönből frissen kikerültek rehabilitálására, köztük egy olyan technológiára, aminek köszönhetően a korábbi elítéltek hamar el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Ez voltaképpen a házi őrizeteknél is használt bokaperec, amivel folyamatosan figyelhetik a nemrég kiszabadult rabok mozgását. Egy 2008-as felmérés szerint ezzel a felére csökkent a visszaesések száma. Így jutott el Hollandia oda, hogy

100 ezer emberből csak 69-et zárnak börtönbe.

Ebben egyébként az Egyesült Államok vezet, ott 100 ezer emberből 716 kerül börtönbe.

Rovatok