Index Vakbarát Hírportál

Kiszorult Palmürából az Iszlám Állam

2016. március 27., vasárnap 08:51

Vasárnapra visszaszerezte az ellenőrzést a szíriai hadsereg Palmüra felett. A 2015 májusa óta az Iszlám Állam (IS) ellenőrzése alatt álló város elleni ostrom még pénteken kezdődött. 

A hírt elsősorban az orosz ügynökségek tálalják nagy hangsúllyal, ami a szíriai rendezés körüli nemzetközi ellentétek és a tavaly szeptember 30-án indított, március 15-én befejezett – de mégsem teljesen lezárt – orosz beavatkozás ellentmondásos megítélésének ismeretében nem meglepő.

Palmüra visszavétele ugyanis Bassar Aszad elnök katonai pozícióinak megerősödéséről is szól, és az orosz légierő beavatkozásának sikereként is értékelhető. A Ria Novosztyi szerint az IS minden katonáját, aki a városban rekedt, megsemmisítettek, a többiek az elmúlt két napban elhagyták a várost.

A következő képeket a szíriai kormányerőket kísérő orosz hírügynökség fotósa készítette az ókori romok körüli ostromról:

Az időszámításunk előtti második évezredben alapított oázisváros ókori romjai komoly veszélynek voltak kitéve az IS irányítása alatt, miután a fundamentalisták tavaly aláaknázták a várost és megsemmisítettek két síita mauzóleumot.

A szíriai vezetés közölte, kész helyreállítani az Unesco által a világörökség részének tekintett ókori romokat.

Folytatódhat a nyomulás

Orosz források szerint Palmüra után a következő állomás a háború előtt főként keresztények lakta Kariatein lehet, amelyet visszavehetnek az IS-től. A városban civilek már nem élnek, csak az IS katonái fészkelték be magukat. Aszad hadserege már teljesen bekerítette települést, így a szíriai erők szerint csak idő kérdése, hogy mikor sikerül visszafoglalni a várost.

A szíriai állami hírügynökség szerint a palmürai akcióban a szíriai hadsereg légiereje mellett az orosz légierő is részt vett, közösen támadva az IS menekülő erőit.

Orosz beszámolók szerint az orosz erők 40 bevetéssel megsemmisítettek:

Rovatok