Index Vakbarát Hírportál

Új útvonaluk van az embercsempészeknek Európába

2016. március 27., vasárnap 14:03

A Görögországban rekedt menekültek miatt új csempészútvonalat alakítottak ki a Földközi-tengeren, ezt az MTI írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungra hivatkozva. Az új útvonal kiindulópontjaként három lehetséges várost említenek:

Az utasokat Olaszországba viszik, de nem mondják el nekik pontosan hova érkeznek és a fedélzeten sem mutatkozhatnak, ameddig nyílt vízre nem érnek. Az út 3-5 ezer euróba kerül és április első hetében indítják el.

Az embercsempészek telefonszámát Facebookon lehet elérni, majd egy embercsempészésre szakosodott irodában irodában letétbe helyezik a pénzt, amit a megérkezés után szabadítanak fel az a csempészeknek.

A német lap szerint egy 200 ezres, direkt erre szakosodott Facebook-csoportban külön felhívják a figyelmet arra, hogy senki se próbálkozzon a görög-macedón határzárat megkerülve tovább haladni, mert ezek kifejezetten veszélyes útvonalak az aknaveszély és a rablások miatt.

Egy másik opció szerint Bulgárián keresztül juthatnának át Romániába, de legtöbben nem is jutnak túl Bulgárián. Ez a FAS szerint annak is köszönhető, hogy fegyveres bandák bujkálnak az erdőkben, akik kirabolják a menekülteket. Ha valakinek mégis sikerül, az a moldáviai határ mentén átjuthat Ukrajnában, onnan Lengyelországba, majd egy nyugati tagállamba. Esetleg útvonal lehet még Fekete-tenger, illetve Oroszországon keresztül Finnország, de ezeken a területeket folyamatosan ellenőrzik a hatóságok.

Rovatok