Index Vakbarát Hírportál

Kivégezhetett egy katolikus papot az IS

2016. március 28., hétfő 18:18

Húsvétkor se állt le a keresztényüldözéssel az Iszlám Állam (IS), a terrorszervezet ráadásul különösen morbid módon készült a keresztény ünnepre: egy katolikus papot feszítettek keresztre Jézus kereszthalálának emléknapján.

Az áldozatot, a szalézi rendhez tartozó Thomas Uzhunnalil tiszteletest március 4-én ejtették foglyul Jemenben, amikor az IS lerohant egy katolikus idősek otthonát, amelyet a Teréz anya által alapított  Szeretet Misszionáriusai üzemeltettek. A támadásban 16-an már a helyszínen meghaltak.  Az indiai származású  Uzhunnalil haláláról Christoph Schonborn bécsi bíboros beszélt a húsvéti miséjén.

Más olyan felekezetekhez hasonlóan, amelyek az IS radikális szalafistáinak nem tetszenek, a keresztények száma is erősen megcsappant a régióban az utóbbi években. Kevesebb mint harminc éve a hivatalos népszámlálás szerint még 1,4 millió keresztény élt Irakban, 2015-ben viszont már kevesebb mint 400 ezren voltak egy felmérés szerint. Már az Iszlám állam tevékenysége előtt is menekülésre kényszerültek, először az iraki polgárháború, majd a szomszédos Szíriában is kitörő harcok miatt.

FRISSÍTÉS:

Thomas Uzhunnalil halálhíre Schonborn bíboros húsvéti miséje nyomán terjedt el, de azóta több katolikus hírportál is arról ír, hogy értesüléseik szerint az indiai tiszteletes valójában még életben lehet. Egyelőre annyi biztos, hogy az Iszlám Állam valóban fogságba ejtette.

***

Két éve még nem is hallottunk róla, most az egész világon pusztít, terrorpánikot okoz. Mi az Iszlám Állam sikerének titka, és meddig rombolhat még?  Infoanimációs videóban meséljük el.

Rovatok