Index Vakbarát Hírportál

Lecsap a terrorizmusra Pakisztán

2016. március 28., hétfő 19:48

Pakisztán kemény választ ígért a terroristáknak az országot ért vasárnapi öngyilkos merénylet után. A katonaság már akcióba is lendült, állítólag több embert is letartóztattak. Félkatonai szervezet is segít a hadseregnek.

Mint írtuk, vasárnap bomba robbant a kelet-pakisztáni Pandzsáb állam fővárosában, Lahorban. A merényletben több mint hetvenen meghaltak és további több mint háromszázan sérültek meg. Az akciót a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibánhoz köthető, Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport vállalta magára. A robbanás a Gülsán-e-Ikbál parknál történt, ahol a helyi keresztény közösség húsvéti ünnepséget tartott, és bár ők voltak a célpont, a legtöbb áldozat muszlim volt.

Eleinte a hatóságok nem tudták biztosan, hogy öngyilkos merényletről vagy egyszerű robbantásról volt-e szó, de előzetes rendőrségi jelentések szerint az előbbiről van szó. Egy rendőr a robbanás előtt négy fiatal férfire figyelt fel, hárman elmenekültek, de a negyediknek sikerült felrobbantania a nála lévő szerkezetet. Legalább tíz kilogrammnyi robbanóanyag robbant fel.

Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnök hétfőn azt mondta, nemcsak a terrorista infrastruktúrát akarják felszámolni, de magát azt a szélsőséges mentalitást is, amely az emberek mindennapi életét fenyegeti. A katonaság szóvivője szerint Pandzsáb tartomány három városában már végre is hajtottak razziákat a támadás óta, és "számos terroristát és felbújtót letartóztattak", bár az nem derült ki, hogy kiket, és hogy közük van-e a vasárnapi akcióhoz.

Közben pakisztáni tisztviselők szerint a tartományban félkatonai segítséggel tervez rajtaütést a kormány. A pakisztáni belügyminisztérium alá tartozó félkatonai szervezetek már a délen fekvő Karacsi városában is több mint két éve hajtanak végre akciókat és folytatnak kihallgatásokat, de ellentmondásos a szerepük, mert a fellépéseikkel kapcsolatban többször merültek már fel emberi jogi aggályok.

Rovatok