Index Vakbarát Hírportál

Szlovák lehet az új ukrán pénzügyminiszter

2016. március 28., hétfő 22:14

Ukrán pénzügyminiszter lehet Ivan Mikloš egykori szlovákiai pénzügyminiszter - értesült a Denník N hírportál hétfő este.

Az expénzügyér előzetes beleegyezését adta, hogy az új ukrán kormányban miniszterelnök-helyettesi és pénzügyminiszteri pozíciót vállaljon. A 2004-ben az Euromoney által az év pénzügyminiszterének választott Ivan Mikloš személyesen vette át Petro Porosenko ukrán miniszterelnöktől az ajánlatot.

“Meghívást kaptam az új ukrán kormányba, és bizonyos személyi- és programfeltételek teljesülése esetén, előzetes beleegyezésem adtam a jelölésemre” - nyilatkozta Mikloš. Az ukrán jogszabályok szerint azonban kormánytag csak ukrán állampolgár lehet, ez a szabály jelenleg Miklošnak megakadályozná a poszt betöltését, de az ukránok készek emiatt törvényt módosítani.

"A megoldás kulcsa jelenleg az ukrán oldalon van, amelynek módosítania kellene a vonatkozó törvényeket. A szlovák törvény ugyanis rendkívül szigorú. Egy másik állampolgárság felvétele esetén automatikusan elveszíteném a szlovákot, éppen ezért nem engedek ebből a feltételből" - mondta.

Mikloš kinevezése nem váratlan. A volt szlovák pénzügyminisztert 2015-ben az akkori ukrán pénzügyminiszter, Natalija Jareszkó fő tanácsadójának nevezték ki. Az elmúlt egy évben Mikloš az ukrán adórendszer és költségvetés átszervezésével kezdett el foglalkozni. Mikloš nyilatkozata alapján az elkövetkezendő években nem tervezte, hogy szerepet vállal a szovák belpolitikában.

Érdekesség, hogy nem csak ő az egyetlen szlovák, aki tanácsadói szerepet vállal a Porosenko-kormány körül: Mikuláš Dzurindát, Mikloš egykori főnöke, volt szlovák miniszterelnököt, 2015-ben Porosenko személyi tanácsadójává nevezték ki.

Ivan Mikloš vezetése alatt, a kétezres évek elején, Szlovákiában számos gazdasági reform megvalósult, mint például az adóreform vagy a szociális ellátások átalakítása. Az átalakításoknak köszönhetően Szlovákia gazdasága megerősödött, az ország megkapta a "tátrai tigris" elnevezést is.

A reformoknak köszönhetően jelentősen emelkedett az országba érkező külföldi befektetések száma, csökkent a munkanélküliség, a szlovák gazdaságot pedig az Eu leggyorsabban növekvő gazdaságai közé sorolták. A gazdasági reformok pozitív hatásainak köszönhetően Szlovákia 2009-ben az eurozóna tagjává vált.

Rovatok