Index Vakbarát Hírportál

Szobrot kap Madridban az 1956-os magyar forradalom

2016. március 30., szerda 21:04

A madridi önkormányzat közgyűlése egyhangúlag döntött arról, hogy a spanyol fővárosban szobrot állítanak az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékére, írja az MTI helyi tudósítója.   

„Tény, hogy a magyarok áldozatát, akik 1956-ban a szabadságért harcoltak a szovjet tankokkal szemben Nagy Imre miniszterelnök vezetése alatt, mindig úgy tekintették, hogy magja volt azoknak az eseményeknek, amelyek elvezettek később a berlini fal leomlásához, a szovjet blokk felbomlásához, és a hidegháború végéhez” – írta a szoborállítással kapcsolatos előterjesztésében Pedro Corral konzervatív néppárti (PP) képviselő. 

A közgyűlésen minden frakció néhány szóban megemlékezett az 1956-os hősökről és áldozatokról. Emellett külön köszöntötték az ülésen Tóth-Zele Józsefet, volt '56-os forradalmárt, aki az Atlético Madrid focistájaként lett ismert Spanyolországban, miután a forradalmat követően emmigrált Spanyolroszágba.

Az emlékművet Győri Enikő madridi magyar nagykövet kezdeményezte a madridi önkormányzatnál. Az erről szóló megkereséshez csatoltak egy közel ezer aláírást tartalmazó kérvényt is, amelyet a Madách Egyesület Madrid nevű hagyományőrző és kulturális non-profit szervezet gyűjtött országszerte, elsősorban a helyi magyar közösségtől. 

Az első elképzelések szerint a magyar emlékmű a Berlin-parkban lenne a legjobb helyen, de a végleges helyszínről még nem állapodtak meg. Ugyanitt található meg a berlini fal két darabja is, amely a vasfüggöny felemelkedésére emlékeztet. A szobor elkészítésére pályázatot hirdetnek a tervek szerint.

Rovatok