Index Vakbarát Hírportál

Amerika páncélos dandárt telepít Kelet-Európába

2016. március 30., szerda 17:22

A Pentagon szerdán jelentette be, hogy egy páncélos dandárt telepít Kelet-Európába, a dandár várhatóan 2017 februárjáig megérkezik, bár azt nem közölték, hogy melyik országba. 

Ash Carter védelmi miniszter már korábban kilátásba helyezte ezt, a Pentagon büdzséjéből erre a célra elkülönített 3,4 milliárd dollárból valósítják meg a tervet. 

Az indoklás szerint az Egyesült Államok kelet-európai szövetségesei aggódnak az orosz agresszió miatt, ezért erősítik jelenlétüket a térségben, hogy a szövetségesek megnyugodjanak.

Az új dandár a legmodernebb felszereléseket kapja majd, többek között 250 tankot, ezeket szükség esetén más európai régiókban is használhatják. Az egységet kilenchavonta váltják majd.  

A kelet-európaival együtt háromra nő az Európában állomásozó amerikai dandárok száma. 

Oroszország nem fogja passzívan figyelni az amerikai katonai jelenlét európai megerősítését, és aszimmetrikus választ fog adni rá - jelentette ki Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete a Rosszija 24 orosz állami tévében a történtekre reagálva. 

A diplomata azt mondta, hogy Moszkva következetesen meghoz majd minden olyan katonai intézkedést, amelyet szükségesnek tart a szavai szerint indokolatlan amerikai katonai jelenlét erősítésének ellensúlyozására, írja az MTI. 

Rovatok