Index Vakbarát Hírportál

Egy haditengerészeti bázison állt fel a líbiai egységkormány

2016. március 30., szerda 21:43

A rivális csoportok tiltakozása ellenére megérkezett Tripoliba az ENSZ közvetítésével létrejött líbiai nemzeti egységkormány vezetője, aki ideiglenesen egy haditengerészeti támaszponton állította fel hivatalát.

Fájez esz-Szarrádzs és kormányának több tagja a szomszédos Tunéziából hajóval utazott Tripoliba. Az egységkormány honlapján közölt információk szerint a tisztségviselőket egy líbiai hajó szállította a fővárosba.

Martin Kobler, az ENSZ líbiai megbízottja üdvözölte Szarrádzs Tripoliba érkezését, amelyet a líbiai demokratikus átmenet fontos állomásának nevezett. A diplomata egyúttal békés hatalomátadásra szólított fel a líbiai fővárosban.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a líbiai megbékélés szempontjából egyedülálló lehetőség az új egységkormány jelenléte.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter jó hírnek nevezte a szerdai líbiai fejleményt, és mint mondta, „bátor döntés" született az észak-afrikai ország ügyében.

Az egységkormány képviselői eredetileg repülőgéppel érkeztek volna, de a Tripoliban működő és a nemzetközi közösség által el nem ismert iszlamista kormány nem engedélyezte nekik a repülőtér használatát. Ali Abu Zakuk, a rivális vezetés külügyminisztere szerint Szarrádzs jelenléte elfogadhatatlan.

A Nyugat támogatja a líbiai egységkormányt, azt remélve tőle, hogy véget vet az észak-afrikai országot Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta uraló káosznak, és képes lesz egyesíteni a rivális csoportokat az Iszlám Állam (IS) helyi ága ellen, amely megszerezte az ellenőrzést a volt diktátor szülővárosa, Szirt felett, és számos támadást hajtott már végre országszerte.

A Líbiát eddig irányító két kormány – az egyiknek Tripoliban, a másiknak Tobrukban van a székhelye – azonban ellenzi a nemzeti egységkormány működését. Az iszlamisták támogatását élvező vezetés múlt héten rendkívüli állapotot vezetett be a fővárosban, és arra utasította fegyveres erőit, hogy fokozzák a biztonsági ellenőrzéseket, írja MTI.

Rovatok