Index Vakbarát Hírportál

Hollande letett a párizsi támadások után bejelentett alkotmánymódosításról

2016. március 30., szerda 19:59

François Hollande francia államfő úgy döntött, hogy a parlamenti patthelyzet miatt feladja a tavalyi terrorakciók miatt beterjesztett alkotmánymódosítás tervét, amelynek értelmében visszavonták volna elítélt terroristák francia állampolgárságát és megerősítették volna az elnöki jogköröket rendkívüli állapot esetén.

Hollande a heti rendszerességgel tartott kabinetülés után újságíróknak elmondta, hogy nem volt más választása. Szerinte Franciaország kétkamarás törvényhozása megosztott a kérdésben, és úgy tűnik, hogy kompromisszum nincs kilátásban. „Nagyon sajnálom ezt a hozzáállást" – tette hozzá.

Hollande tervei szerint a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthatták volna francia állampolgárságuktól, ami nagy belpolitikai vitát váltott ki. Bírálói szerint a nemzetközi jog értelmében egyetlen állam sem teheti hontalanná saját polgárait – márpedig egy ilyen lépés ezzel is járhatott volna.

A rendkívüli állapot szabályozásának alkotmányba iktatása pedig azt a célt szolgálta volna, hogy Franciaország hosszú távú fenyegetésekre is választ tudjon adni, mondta Hollande. „A fenyegetettség magasabb mint valaha" – mondta Hollande, és hozzátette: elhivatott abban, hogy szavatolja országa biztonságát, és megvédje a franciákat a terrorizmustól, írja az MTI.

A párizsi támadásokat követően bevezetett rendkívüli állapotot nemrég május 26-ig hosszabbították meg. Egyebek mellett a rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el.

Rovatok