Index Vakbarát Hírportál

Több mint egy hete tartanak fogva egy nyolcéves kisfiút a párizsi reptéren

2016. március 31., csütörtök 08:24

Több mint egy hete tartanak fogva a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren egy 8 éves kisfiút, aki még március 21-én érkezett kísérő nélkül Franciaországba. A fiút édesanyja tette fel a Párizsba tartó repülőre a Comore-szigeteken, mondván, hogy Franciaországban jobb élete lesz.

Az anya most már szeretné, ha a fia visszatérne a szigetországba, merthogy egyáltalán nem lett jobb élete Párizsban. Amikor ugyanis a francia repülőtérre megérkezett egy darab pókemberes hátizsákkal, letartóztatták, mert egy rokona útlevele volt nála. A bíró pedig úgy döntött, hogy a fiúnak a reptéren kell maradnia, abban a zárt váróteremben, ahová azokat a felnőtteket rakják be, akik hozzá hasonlóan illegálisan próbálnak bejutni az országba. 

A gyerekjogvédők teljesen kiakadtak a hatóságok eljárásán, szerintük az összes vonatkozó nemzetközi egyezménnyel ellentétes, hogy egy kiskorúval így bánjanak, még akkor is, ha illegálisan próbált az országba jutni.

A hatóságok azt tervezik, hogy a fiút visszatoloncolják Comore-szigetére. Ennek nagyon örülne az anyja, aki már megbánta, hogy így akart jobb életet biztosítani a gyermeknek. 

Egy gyerekjogi ügyvéd, Catherine Daoud  a francia rádiónak azt mondta, hogy sajnos nem egyedi esetről van szó.

(Guardian)

Rovatok