Index Vakbarát Hírportál

Bécsben és Rióban is az Uber ellen tüntetnek a taxisoksok

2016. április 1., péntek 19:37

Többszáz mérges taxis tiltakozik hangos dudálással az Uber ellen az osztrák fővárosban péntek délután - írja a The Local bécsi kiadása. A guruló demonstrációt a Taxi Club Vienna szervezte. A szervezet tagjai magyar kollégáikhoz hasonlóan úgy gondolják, hogy az egyre népszerűbb, közösségi alapon szerveződő utazás ellehetetleníti őket, és kedvezőtlen versenyhelyzetet teremt számukra azzal, hogy az Uber-sofőrök alámennek a taxis tarifáknak és nem fizetnek adót.

Rio de Janeiróban szintén az Uber ellen tiltakoztak a taxisok pénteken. Az akció megbénította a brazil metropoliszt: dolgozóik ezrei nem tudtak eljutni munkahelyükre, és a nemzetközi repülőtér megközelítése is problémákat okozott. A taxisok péntek hajnalban kezdtek el oszlopokba rendeződni járműveikkel a 6 milliós nagyváros különböző körzeteiben, majd lezárták a fontosabb útvonalakat. Sokan azért nem érték el a repülőgépüket, mert képtelenség volt taxit fogni. A polgármesteri hivatal előzőleg arra utasította a rendőrséget, hogy próbálja meg feloldani az útzárakat.

A taxisok azt kifogásolták, hogy az Uber sofőrjei nem fizetnek adót, és nem gondoskodnak az utasok biztonságáról. A tüntetést arra a bírói döntésre válaszul szervezték, amely ideiglenesen megtiltja a Rio de Janeiró-i városvezetésnek az Uber-sofőrök megadóztatását.

Rovatok