Index Vakbarát Hírportál

Felszállt az első gép a brüsszeli reptérről

2016. április 3., vasárnap 10:51 | aznap frissítve

Három induló járattal vasárnap délután szimbolikusan újranyitott 12 nappal a merényletek után a brüsszeli Zaventem reptér, ahol különleges biztonsági intézkedéseket vezetnek be. A Le Soir szerint azonban még hónapok kellenek, amíg a reptér megint teljesen működőképes lesz.

Az első repülő a Brussels Airlines egyik gépe volt, a portugáliai Faróba indult el 13 óra 40 perckor. Utána pedig egy athéni és egy torinói gép következik majd. A reptér újranyitását semmi sem zavarta meg.

A reptérre csak autóval vagy taxival lehet kimenni, és még a terminál előtt ellenőrzik az embereket és csomagjaikat, valamint csak érvényes jeggyel és okmányokkal léphetnek be. Az összes autó rendszámát figyelik, szúrópróbaszerűen pedig több autót külön is átvizsgálnak majd. A reptér vezetése azt tanácsolja az utasoknak, hogy már három órával az indulás előtt érjenek ki.

A reptéri rendőrség szerdán nyílt levélben tiltakozott a repülőtér újranyitása ellen, mivel szerintük nem voltak megfelelőek a biztonsági intézkedések. Úgy vélték, hogy az Iszlám Állam akár ötven támogatója is beszivároghatott a reptéri személyzet közé. Szerintük főként bolti dolgozókról, vagy takarítókról van szó, de azt állították, hogy vannak köztük olyanok is, akik akár egy repülő pilótafülkéjébe is feljuthatnának jogosultságaik alapján. Nem tartották megfelelőnek a csomagok átvizsgálását, és az elzárt részek védelmét sem.

Hétfőtől fokozatosan egyre több gépet indítanak, és fogadnak majd. A cél most 5-6 gép óránként, egyelőre ugyanis az RTBF szerint 800 utas lehet bent óránként a terminálban.

Rovatok