Index Vakbarát Hírportál

A szíriai rezsim offshore vállalkozásokkal játszotta ki a nemzetközi szankciókat

2016. április 4., hétfő 22:51

Bassár el-Aszad szír elnök és közvetlen környezete Panamán keresztül a Seychelles-szigetekre és más adóparadicsomokba bejegyzett cégeken keresztül játszotta ki az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankcióit, írja a Le Monde.  

A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott, csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatait tartalmazó lista feldolgozásakor a lap három vállalatot talált, melyeken keresztül Aszad belső köre pénzhez juthatott. A Pangates Internationalt, a Maxima Middle East Tradinget és a Morgan Additives Manufacturingot is panamán keresztül jegyezte be az elnök milliárdos unokatestvére és üzlettársa, Rámi Maklúf. 

A három vállalkozást az Egyesült Államok is kiszúrta, még 2014 júliusában, mert a gyanú szerint üzemanyaggal segítették a szír légierőt, ezzel hozzájárulva annak válogatás nélküli bombázásaihoz. A vállalatok tiltólistára tették, és Maklúfot is szankciókkal sújtották: nemzetközi bankszámláit zárolták, valamint eltiltották az Egyesült Államokba való beutazástól.  

A Mossack Fonseca arról tájékoztatta a lapot, hogy a szíriai polgárháború kezdetén minden kapcsolatukat megszüntették Maklúffal. De a Le Monde szerint csak 2015-ben válltak el az útjaik.  A lap megkereste az ügy kapcsán a Pangates vállalkozást, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

Nem ez az első offshore cég, amelyről kiderül, hogy valójában Maklúf áll mögötte: 2015-ben svájci dokumentumok alapján már rátaláltak a Drex Technologies AS-re. Ezt a vállalkozást 2000-ben jegyezték be a Brit Virgin Szigetekre a Mossack Fonseca közvetítésével. Az ügyvédi irodának azonban 2010-ben gyanús lett a cég, ezért elvágtak vele minden kapcsolatot. De a lap által elért források szerint ez nem igaz, ezt bizonyítja, hogy Maklúf és családja később is hozzáfért a HSBC Banknál vezetett számláihoz.  A Drexet később Niuén regisztrálták újra. 

Rovatok