Index Vakbarát Hírportál

Offshore-botrány: a Kreml csalódott a tényfeltáró újságírásban

2016. április 4., hétfő 15:59 | aznap frissítve

Az orosz elnök szóvivője a Panama-iratok nyilvánosságra hozása és a Putyinhoz közeli személyek érintettsége után közölte, hogy

a Kremlben csalódottságot keltett az offshore-ügyekre rávilágító újságírói munka minősége, Moszkvában nagyobb szakszerűségre számítottak.

Dmitrij Peszkov már napokkal az anyagok publikálása előtt figyelmeztetett: egy nemzetközi oknyomozó konzorcium arra készül, hogy megrendelésre az elnök családjára és gyerekkori barátaira vonatkozó információkat ültessen el a köztudatba Nyugaton és Oroszországban. Szerinte ugyanakkor a közlések nem tartalmaznak semmi konkrétumot és semmi újat.

A szóvivő szerint a Kremlben figyelemmel kísérik ezeket az akciókat, amelyek célja az orosz vezetés, elsősorban Vlagyimir Putyin elnök lejáratása, különösen a parlamenti választások évében, és két évvel az elnökválasztás előtt.

Peszkov szerint a putyinfóbia már olyan szintre erősödött külföldön, hogy ott már tabu bármi jót mondani Oroszországról.

Ahogy azt megírtuk, Putyin neve nem tűnik fel az iratokban, de családjának, barátainak és a köréjük felrajzolható céghálónak  bőven jutott az offshore-pénzekből, összesen közel kétmilliárd dollárnyi. A Panama-iratokból jól látszik, hogyan jutott vagyonhoz Szergej Roldugin csellista, Putyin egyik legjobb barátja, vagy Jurij Kovalcsuk, a Bank Rosszija vezetője, aki a bankon keresztül legalább 1 milliárd dollárt fektetett be egy Sandalwood nevű, Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégbe, amin keresztül több offshore-ügyletet finanszíroztak.

Rovatok