Index Vakbarát Hírportál

Durva melegellenes törvényt vezettek be Mississippi államban

2016. április 5., kedd 22:46

Éles vitákat kiváltó törvényt léptetett életbe Mississippi állam kormányzója kedden.

A törvény értelmében vallási meggyőződésükre hivatkozó személyek, vagy akár intézmények, kereskedelmi egységek is megtagadhatják meleg, transznemű. vagy egyéb, számukra nem elfogadható nemi identitású személyek kiszolgálását, kezelését. Ilyen alapon fel lehet mondani alkalmazottaknak, és meg lehet tagadni alkalmazásukat, még akkor is, ha egyébként alkalmasak lennének a munkára. Boltban megtagadható a kiszolgálásuk, lakásbérlésnél pedig erre hivatkozva lehet megtagadni a szerződéskötést. Az iskolák, vagy cégek vezetése meghatározhat nemi sztereotípiákon alapuló öltözködési szabályokat. Bár az Egyesült Államok törvényei megengedik az azonos nemű párok házasodását, Mississippiben egyetlen állami alkalmazott sem lesz kötelezhető arra, hogy részt vegyen ilyen iratok kiállításában, átadásában. 

Phil Bryant kormányzó szerint a törvény a diszkrimináció ellen született: azokat védi a diszkriminációtól, akik szerint a házasság csak férfi és nő közt köthető, a szexuális kapcsolatok csak házasságon belül megengedettek, és a genetika dönti el, ki milyen nemű, írja a CNN.

A Magyarországon nem ismeretlen csavarral az LMBTQ-közösség tagjait kirekesztő jogszabályt a vallási szabadság törvényeként fogadták el. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a törvényt úgy fogalmazták meg, hogy az ne sértse a szövetségi jogot.

A törvény néhány héttel Észak-Karolina hasonló jogszabálya után született. Gerogia is tervezett hasonlót, de az országos cégek tiltakozó akciói után végül a kormányzó megvétózta a tervezetet, írta a Buzzfeed.

A Mississippiben hozott törvény ellen már aláírása előtt tiltakozások kezdődtek. Az ACLU jogvédő szervezet egyik vezetője, Erik Fleming arra figyelmeztetett, hogy a törvény veszélyes precedenst teremthet, hiszen egyesek például a feketék és fehérek szegregálását is vallási okokkal magyarázzák.

Rovatok