Index Vakbarát Hírportál

25 év alatt most végezték ki a legtöbb embert

2016. április 6., szerda 01:04

A kivégzések száma világszerte drámaian nő – az Amnesty International az elmúlt 25 évben tavaly dokumentálta a legmagasabb számot.

Az összes kivégzés közel 90 százalékát három országban – Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában – hajtották végre. Miután 2015-ben újabb négy ország (Fidzsi, Madagaszkár, a Kongói Köztársaság és Suriname) törölte el a halálbüntetést, most először a világ nagyobb része nem alkalmazza a legsúlyosabb büntetést.

A dokumentált kivégzések száma világszerte olyan mértékben emelkedett, hogy 2015-ben több emberen hajtottak végre halálbüntetést, mint az elmúlt 25 év bármelyikében. A növekedés mögött nagyrészt Irán, Pakisztán és Szaúd-Arábia áll. 2015-ben együttesen az összes kivégzés 89 százalékát hajtották végre (kivéve Kínát).

Pakisztán folytatta az intézményesített öldöklést, amelyet azzal kezdett, hogy 2004 decemberében eltörölte a civil személyek kivégzésére felállított moratóriumot. 2015-ben több mint 320 embert küldtek bitófára, amely az Amnesty International által Pakisztánban valaha feljegyzett legmagasabb szám.

Iránban 2015-ben legalább 977 embert végeztek ki, a tavalyi 743-hoz képest, jellemzően kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Az ország az egyik utolsó hely a világon, ahol fiatalkorú bűnelkövetőket is kivégeznek, súlyosan megsértve ezzel a nemzetközi jogot. Tavaly legalább négy olyan embert végeztek ki, aki a bűnelkövetéskor nem töltötte be a 18. életévét. Szaúd-Arábia tavaly 158 kivégzést hajtott végre, vagyis 76 százalékkal többet, mint 2014-ben. A halálraítéltek többségét lefejezték, az ítéleteket sokszor kivégzőosztagok hajtották végre. A holttesteket esetenként nyilvánosan közszemlére tették.

 2015-ben legalább 1634 embert végeztek ki. Ez a tavalyi évhez képest több mint 50 százalékos emelkedést jelent. Az Amnesty International 1989 óta egyetlen évben sem jegyzett fel ilyen sok kivégzést. Ebbe az összesítésbe nem tartozik bele Kína, ahol valószínűleg emberek ezreit végzik ki, viszont államtitokként kezelik a halálbüntetésekről szóló adatokat

Több országban – például Kínában, Iránban és Szaúd-Arábiában – végeztek ki embereket olyan bűncselekményekért (kábítószer-csempészés, korrupció, házasságtörés és istenkáromlás), amelyek a nemzetközi jogi normák szerint nem számítanak különösen súlyosna”, vagyis a nemzetközi jog szerint nem büntethetőek halállal.

Rovatok