Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Svájcban a tanárnőikkel nem pacsizó muszlim diákok miatt

2016. április 6., szerda 21:28

Ahány ország, annyi szokás, van ahol felállva fogadják a tanárt a diákok, másutt rá sem bagóznak, és mégsem kapnak intőt, megint másutt, történetesen Svájcban meg reggel, érkezéskor, illetve délután, távozáskor, kezet fognak vele. Ha férfi, ha nő. mert ott ez a szokás. És ebben az országban ez mindenkire vonatkozik, nincs kibúvó, megúszás, nemkezelés.

Egészen eddig: két muszlim diákot ugyanis felmentettek a tradíció betartása alól.

A helyszín Therwil városa, Basel közelében, itt kért felmentést a két diák a kézfogás alól, a hitükre hivatkozva: az iszlám tanításaival ellentétes az, hogy egy ismeretlen nő kezét szorongassák. A helyi iskolaszék összeült, és úgy döntöttek, hogy az esetleges diszkriminációs vádaknak elébe mennek, és a két diák (egyikük 14, a másik 15 éves) felmentést kapott a kézfogás alól, nemtől függetlenül. A terv jónak is tűnt, mégis botrány lett belőle.

A Schweiz am Sonntag hetilapban ugyanis megjelent az esetről egy cikk, ami országos vitát váltott ki. "A szabad vallásgyakorlásra való hivatkozás ebben az esetben nem áll meg", jelentette ki Simonetta Sommaruga igazságügy-miniszter. "A kézfogás a kultúránk része, régi hagyomány." Sokan egyetértettek vele. "Ma még csak egy kézfogás, de mi lesz a következő?" - tette fel a kérdést Felix Mueri, a bevándorlásellenes Svájci Néppárt elnöke, aki egyben a svájci parlament oktatásügyi bizottságának elnöke is a 20 Minuten online lapnak adott interjúban.

A botrány tovább gyűrűzött, a tanárok szakszervezete sem fogadta el a döntést, sőt, a therwili városi tanács is utasította az iskolát, hogy vonják vissza a döntést. Az iskola azzal védekezik, hogy diszkriminációról szó sincs, a diákok senkivel nem fognak kezet, kész, kalap, lehet hazamenni, nincs itt semmi látnivaló. Az iskola döntését a Bázel-megyei kanton hatóságai felülírhatnák, de nem teszik, mert a helyi oktatási bizottság elnöke szerint igazán frappáns, pragmatikus döntés született. 

Svájcban a lakosság mindössze 5 százalékát teszik ki a muszlimok. 2009-ben egy népszavazás megvétózta a mecsetek építését az országban, tavaly pedig a Ticino kantonban hoztak egy törvényt, miszerint a burka viselést közterületen 10 000 eurós bírsággal sújtják. 

Rovatok