Index Vakbarát Hírportál

Karadzic korszerűbb laptopért könyörög

2016. április 6., szerda 19:47

Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök szerdán ismét ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott valamennyi vádpontban, írja az MTI. A hágai bíróság előtt borzalmasnak nevezte az ellene hozott ítéletet és a vádakat is. Szerinte az egyetlen igazságos döntés az lett volna, ha felmentik, majd engedik hazatérni.

Karadzic negyven évet kapott, miután március végén tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta a hágai Nemzetközi Törvényszék. A döntés szerint felelős többek között a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért és a srebrenicai népirtásért is, amely során a szerb erők nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg.

Az egykori elnök romló egészségi állapotára hivatkozva kérte, hogy a fellebbezése idejére engedjék szabadon. Azt mondta, állapota a nyolc éven keresztüli fogvatartás és a "19. századi börtönkörülmények" miatt romlott meg. (Szerinte török és kommunista börtönökben vannak hasonló állapotok.) A kérelmét elutasították, egészségügyi állapotának kivizsgálását azonban elrendelték.

 A 70 éves Karadzic  emellett  korszerűbb laptopot kért a fellebbezési kérelme előkészítéséhez, mert a mostani túlságosan lassú, és internet sincs rajta. A scheveningeni büntetés-végrehajtási intézetet egyébként a világ egyik legkényelmesebb börtöneként tartják számon, konditermei, teniszpályái és könyvtárai is vannak.

A volt elnöknek ez volt az első nyilvános szereplése a március 24-i ítélethirdetés óta. A tárgyalások alatt végig elfogultsággal vádolta a Nemzetközi Bíróságot. Tagadta, hogy köze lenne a srebrenicai mészárláshoz, két éve például mítosznak nevezte az etnikai alapú népirtást.

Rovatok