Index Vakbarát Hírportál

Nobel-díjas író is érintett az offshore-botrányban

2016. április 6., szerda 19:11

Egy Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa egy hónapig volt részvényese egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore-cégnek, írja az MTI egy spanyol portál, az El Confidencial információira hivatkozva.

Úgy tudni, a régóta Spanyolországban élő író és felesége, Patrícia Llosa neve 2010. szeptemberében tűnt fel a Taloma Services részvénytulajdonosaként, ám ahogy egy hónappal később bejelentették, hogy abban az évben Vargas Llosa kapja az irodalmi Nobel-díjat, a részvények új tulajdonosokhoz, két orosz állampolgárhoz kerültek.

Az írót meglepte a hír, nyilatkozatában arról írt, hogy nem voltak panamai érdekeltségei, nem volt kapcsolatban sem a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodával, sem a Taloma Services nevű céggel. Szerinte a pénzét kezelő egyik befektetési tanácsadó vagy közvetítő a beleegyezése és tudta nélkül járt el. Azt is kiemelte, hogy mindig eleget tett adókötelezettségének.

Nagyjából ugyanezt állítja a jelenlegi spanyol király nagynénje, Pilar de Borbón is, aki az iratok szerint 1974 és 2014 között volt elnöke és ügyvezetője egy offshore társaságnak. Spanyolországban közben egyre több érintett neve kerül nyilvánosságra: például a három legnagyobb spanyol szállodalánc (a Groupo Sol Meliá, a Riu és a Martinón tulajdonosai) és a volt katalán elnök, Jordi Pujol legkisebb fia, Oleguer Pujol is.

Spanyolországban az eltitkolt külföldi vagyon után pénzbüntetést kell fizetni, akár a teljes érték 150 százalékát is kiszabhatja az adóhatóság. Százhúszezer eurót meghaladó, be nem vallott vagyon felett pedig büntetőjogi következménnyel kell számolni. Az iratokban állítólag közel 1200 spanyol irányítószámmal rendelkező cég neve tűnt fel, de még többen is lehetnek érintettek.

Rovatok