Index Vakbarát Hírportál

A mezőgazdasági miniszter váltja az offhore-ozása miatt félreálló izlandi miniszterelnököt

2016. április 7., csütörtök 09:18

Ideiglenesen Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági miniszter veszi át Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi kormányfő helyét. Gunlaugsson azért áll félre, mert kiderült, hogy ő és felesége a panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. Ráadásul később ezeket a bankokat már Gunnlaugsson kormánya mentette meg a csődtől, a hitelezőket pedig állami támogatással kárpótolták. Azzal védekezik, hogy nem követett el adócsalást.

A kormányzó Haladó Párt így szeretné elkerülni az idő előtti választásokat. De ahogy a helyettesítés, úgy ez is csak ideiglenes megoldás lehet: Birgitta Jonsdottir, az ellenzéki Kalózpárt vezetője újságírókkal szerdán közölte, hogy az ellenzéki pártok megegyeztek a kormánykoalícióval arról, hogy az előrehozott választásokat ősszel tartják meg, írja az MTI izlandi forrásokra hivatkozva.

A kormánykoalíciót a Haladó Párt és a Függetlenségi Párt alkotja, előbbi elnöke továbbra is Gunnlauggson maradt. Jelenleg a legnépszerűbb párt a Kalózpárt, amelyik a panamai iratok kiszivárgásakor tüntetéseket szervezett Izlandon. Ezeken több ezren követelték a miniszterelnök távozását.

Az izlandi miniszterelnök a botrány kirobbanása óta megjárta a világsajtót azzal is, hogy kivonult egy interjúról, ahol a botrányra kérdeztek rá, de aztán hétfőn este kijelentette, hogy nem mond le. A kormány jó eredményeivel próbált érvelni, illetve azt állította, semmilyen törvényt nem sértett meg az ügyleteivel, és feleségének sem lett haszna a panamai vállalkozásból.

Nem az izlandi miniszterelnök az egyetlen politikus, akiről kiderült, hogy eltitkolt offshore cége van. A Mossack Fonsecától, a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyikétől kiszivárgott 11,5 millió titkos dokumentumból az látszik, az Aszad-rezsim, a kínai elnök és David Cameron brit kormányfő édesapja is így játszotta ki az adózási szabályokat, de mellettük magyar politikusok is érintettek.

Távozik az MSZP-ből Boldvai László egykori pénztárnok, aki egy a felesége nevén levő cég miatt keveredett az offshore-botrányba, ő az első magyar, aki belebukott ebbe. Az Index úgy tudja, Boldvai elismerte Tóbiás József pártelnöknek, hogy igaz a nyilvánosságra került információ a cégről, és felfüggeszti a párttagságát. Az MSZP-t kellemtelenül érintette a mostani botrány, a pártelnök ugyanis nemrég fontos megbízást adott Boldvainak a párt gazdálkodásával kapcsolatban.

A dokumentumok elemzése során a Direkt36 Horváth Zsolt egykori fideszes politikus nevét is megtalálta. Horváth 16 éven át képviselte Kecskemétet az Országgyűlésben, két éve vonult vissza az aktív politizálástól. Horváth vagyonbevallásaiban sem komolyabb üzleti, sem egyéb megtakarítások nem látszottak. Ezekből ugyanis kimaradt, hogy 2013 októberében, azaz fideszes parlamenti képviselőként igazgatója lett egy Seychelles-szigeteki cégnek, az Excelle Media Internationalnek. Mandátuma megszűnése után egy másik seychelles-i cégben, a Mayer & Collins Trading Companyban is tulajdonrészt szerzett.

Rovatok