Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: elkapták az utolsó párizsi merénylőt

2016. április 8., péntek 17:19 | nyolc éve frissítve

FRISSÍTÉS

Egy pénteki rendőrségi akciósorozatban a Sharia4Belgium terroristacsoport újabb tagját fogták el a hatóságok - közölte a szövetségi ügyészség szóvivőjére hivatkozva a flamand nyelvű VRT belga állami televízió szombaton.

Az ügyészség szerint a pénteki rendőrségi akciósorozatban összesen hat embert vettek őrizetbe a hatóságok, köztük az antwerpeni Sharia4Belgium egyik tagját, Bilal el-Makhoukhit, akinek a terrorista csoportban betöltött szerepét még vizsgálják - írja az MTI.

A belga hatóságok péntek este hivatalosan is megerősítették, hogy a pénteken letartóztatottak között van Mohamed Abrini is, akit a novemberi párizsi terrorakcióban való részvételért kerestek nagy erőkkel az elmúlt fél évben. Abrinit Brüsszel Anderlecht nevű kerületében tartóztatták le, épp az utcán sétált, mikor elfogták.

A belga ügyészség szóvivője, Thierry Werts szerint abban továbbra se biztosak még, hogy szintén Abrini látható-e a brüsszeli reptéri videón, vagyis valóban benne volt-e a márciusi brüsszeli merénylet kivitelezésében is.

A hatóságok összesen hat embert tartóztattak le. A korábbi médiaértesülések abban is helytállónak bizonyultak, hogy köztük van Osama Kayen is. Ő lehetett az, aki a brüsszeli merényletnél a metrós robbantás előkészítésében segített. Korábbi információk szerint egy Abu Amrid nevű férfit is őrizetbe vettek, akit egy rendőrségi forrás úgy jellemzett, mint a párizsi és brüsszeli támadások mögött is álló terroristacsoport vezetőjét, de ezt a belga szóvivő egyelőre nem tudta megerősíteni.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A belga rendőrség elfoghatta Mohamed Abrinit, a novemberi párizsi terrortámadás utolsó szökésben lévő gyanúsítottját – írja a BBC belga  és francia médiaértesülések alapján. A belga hatóságok egyelőre annyit erősítettek meg péntek délután, hogy több, a brüsszeli terrortámadással összefüggésbe hozható letartóztatás is történt. Az este folyamán sajtótájékoztatón ismertetik majd a részleteket.

A flamand VRT szerint Anderlechtben vehették őrizetbe Abrinit.

A 31 éves marokkói származású belga férfi jelenleg Európa legkeresettebb terroristája. A március közepén letartóztatott párizsi támadó, Salah Abdeslam gyerekkori barátja, a családjaik szomszédok voltak a brüsszeli Molenbeek negyedben. Állítólag kulcsszerepe volt a a párizsi merényletek logisztikájában és tervezésében.

Abriniról azt lehetett még tudni, hogy a párizsi merényletek előtt két nappal Abdeslammal együtt megállt egy benzinkútnál azzal a Renault Clióval, amit a támadásokhoz is használtak november 13-án. Azt is feltételezték róla, hogy esetleg Szíriába szökött.

A flamand VRT-nek emellett több forrás azt is mondta, hogy Abrini lehetett az a kalapos, fehér kabátos merénylő, aki gyalog menekült el a robbantások előtt a brüsszeli Zaventem reptérről. Térfigyelők felvételei alapján videót is kiadtak arról, ahogy az út közben kabátjától megszabaduló kalapos férfi gyalog bement Brüsszel belvárosába.

A Le Soir szerint pénteken elfoghatták a még keresett férfit is, aki a metróban robbanó Khalid el-Bakraouinak segíthetett. Az RTBF szerint Osama K. vásárolhatta azokat a táskákat, amiket a merénylők használhattak.

A kalapos férfi és a metrós segítőt kereste az elmúlt hetekben a rendőrség, a másik három támadót már azonosították. A reptéren robbantott Najim Laachraoui és Brahim el-Bakraoui, a metróban pedig Khalid el-Bakraoui.

A Politico belga és francia hatósági forrásoktól úgy tudja, hogy a harmadik pénteki letartóztatott egy Abu Amrid nevű férfi. Az egyik forrás szerint Amrid volt a vezetője annak a terroristakörnek, amely a párizsi és a brüsszeli merényletek mögött is állhatott.

A november végi párizsi merényletsorozatban az öngyilkos merénylőkön kívül 130 ember halt meg. Március 22-én előbb a brüsszeli reptéren, majd nem sokkal később a metrón robbant bomba, a halálos áldozatok jelenlegi száma 32 fő.

Rovatok