Index Vakbarát Hírportál

Ezrek tüntettek az abortusz mellett Lengyelországban

2016. április 9., szombat 21:30

Varsóban nagyjából 8000 tüntető gyűlt össze, hogy tiltakozzon a terhességmegszakítás tervezett szigorítása, sőt, a teljes betiltása ellen, írja az MTI. Az előbbit a püspöki kar elnöksége szorgalmazza, az utóbbit pedig különböző lengyel életvédő szervezetek, amik el is kezdtek aláírásokat gyűjteni egy ilyesmi törvényjavaslathoz.

A demonstrációt a Visszavenni a Választást nevű csoport szervezte, a 8000-es számot is ők becsülték. A csoport több feminista szervezetet és baloldali pártot tömörít magába. 

"Elég volt" skandálták a tüntetők, akik közül sokan dróthuzalból készült vállfát tartottak a kezükben, emlékeztetve arra, hogy korábban ilyeneket használtak a törvényen kívüli magzatelhajtásokhoz. Egy tüntető a kormányfő, Beata Szydlo képét tartotta a magasba, amelyen a következő felirat állt: "A pokolban külön hely van azoknak a nőknek fenntartva, akik nem támogatják nőtársaikat."

A jelenlegi lengyel törvény szerint az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

Az abortusz-ellenes szervezetek a nemi erőszak, és a magzat károsodása esetén is tiltanák a beavatkozást. A törvény megszegéséért járó maximális büntetést a jelenlegi két évről öt év szabadságvesztésre emelnék.

A kezdeményezést mind a kormányfő, mind pedig Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke támogatná. Ahhoz, hogy a parlament elé kerüljön, a 100 ezer aláírónak kell támogatnia a törvényjavaslatot.

Az ellenzők is aláírásgyűjtésbe fogtak egy ellentétes előjelű beterjesztéshez, amely a terhesség harmadik hónapjáig liberalizálná az abortuszt.

Becslések szerint évente 100-150 ezer lengyel nő esik át titokban végrehajtott művi terhességmegszakításon, amelyet odahaza vagy német, szlovák, osztrák klinikákon hajtanak végre. Az engedélyezett beavatkozások száma a 38 milliós országban évente 700 és 1800 között van.

Rovatok