Index Vakbarát Hírportál

A brit miniszterelnök nyilvánosságra hozta az adóbevallását, de ezzel csak rontott a helyzetén

2016. április 10., vasárnap 13:24

Példátlan húzással próbálja megfékezni a Panama-iratok miatt személye körül gyűrűző botrányt David Cameron brit miniszterelnök: 

Szombaton nyilvánossá tette az adóbevallását.

Cameronról a világvezetőinek offshore-érdekeltségeit feldolgozó nemzetközi leleplezés első napján kiderült, hogy részesedése volt az apja offshore befektetési alapjában, de ezt a részesedést 30 ezer fontért eladta, mielőtt miniszterelnökké választották.

A miniszterelnököt azóta rengeteg támadás éri, főleg, mert Cameron többször is elítélte az offshore cégeken keresztüli pénzmozgatást. Erre válaszul hozta nyilvánosságra adóbevallását, amivel azonban valószínűleg csak rontott a helyzeten. A Guardian adópapírokat áttanulmányozó újságírói ugyanis észrevették, hogy a miniszterelnök 2011-ben két részletben összesen 100 ezer fontot (nagyjából 38 millió forintos) kapott anyjától. Ez az összeg valószínűleg örökségének maradéka lehet.

David Cameron apjának 2010-s halála után 300 ezer fontot örökölt, ami után nem kellett adóznia, a brit törvények értelmében ugyanis csak 325 ezer font felett kell adózni az örökség után. A gyanú szerint ez az értékhatár lebeghetett anyja szeme előtt, amikor az örökségből át nem adott összege átutalta fiának - mintegy 80 ezer fontnyi (30 millió forintnyi) adót kerülve el. 

Rovatok