Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügyminisztert akarták lerakétázni a tálibok

2016. április 10., vasárnap 16:07

John Kerry amerikai külügyminiszterrel akartak végezni szombat este egy rakétatámadással az afganisztáni tálibok - ismerteti a Talibán bejelentését a CNN. Az iszlám szélsőségeseknek azonban nemhogy az amerikai politikus konvoját, de még a megfelelő időpontot sem sikerült eltalálniuk, Kerry gépe ugyanis már a rakétasorozatok kilövése előtt felszállt a kabuli reptérről.

Szombat éjjel több szem- és fültanú jelzett négy nagy robbanást Kabul diplomáciai negyede felől, valószínűleg ezek lehettek a tálibok által említett rakéták. Ezek fajtájáról egyenlőre nem tudni, de az biztos, hogy személyi sérülést nem okoztak. 

Az amerikai külügyminiszter azért érkezett az országba, hogy közreműködjön a permanens válság újabb fejezetének kezelésében.  Asraf Gáni elnök és Abdullah Abdullah ügyvezető kormányfő ugyanis 2014-ben egymás ellenfeleiként indultak az elnökválasztáson, és az elkeseredett harc végén a két legfontosabb politikai pozícióban kötöttek ki - ahol természetesen folytatták hatalmi harcukat. A 16 hónapja tartó rivalizálás megbénította az afgán kormányzat amúgy sem túl olajozott működését - ami a tálib harci szezon közeledtével egyre jobban aggasztja az amerikaiakat. 

Rovatok