Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj Venezuelában: már a hajszárítózáson is spórolna az elnök

2016. április 10., vasárnap 11:03

Egy nő sokkal jobban néz ki, ha végigfuttatja ujjait a tincsei közt, és hagyja, hogy a haja természetesen száradjon meg.

- próbált meg Nicolas Maduro venezuelai elnök esztétikai érveket is felhozni azon felhívása mellett, miszerint

a nőknek energiatakarékossági okokból kifolyólag fel kéne hagyniuk a hajszárítók használatával.

Az elnök szerint jó lenne, ha az emberek a meleg klíma előnyeit kihasználva "csak alkalmanként" használnák a hajszárítókat. 

Bár Maduro életvezetési tanácsa némileg jogosnak tűnik egy trópusi országban, a venezuelaiak mégsem örülnek annak, hogy elnökük ennyire törődik mindennapi energiapazarlásukkal. Az egyik megszólaltatott egyik caracasi lakos szerint

ha az Elnök azt hiszi, hogy a hajszárítóval való takarékosság fog segíteni rajtunk, akkor a baj sokkal nagyobb annál, mint hittem. 

Maduro elnök ötlete is jelzi, milyen drámai méreteket öltött a venezuelai energiaválság. Az elnök ugyanis minden létező réteget és csoportot igyekszik takarékosságra rávenni, korábban a például a háztartási gépek és - az amúgy tényleg felháborítóan sok energiát igénylő - légkondicionálók használatának mérséklésére. De Maduro a jogszabályokhoz sem félt hozzányúlni: elnöki rendeletben például két hónapra a péntekeket is szabadnappá nyilvánította az állami alkalmazottak számára,  és direktívában írta elő, hogy a szocialista modellel próbálkozó venezuelai gazdaság nagy részét kitevő állami szektorokban az energiafogyasztás 20 százalékkal kell visszavágni. 

Az energiaínségnek az a közvetlen oka, hogy Venezuela áramellátásának nagy részét vízerőművek állítják elő, melyeket szinte teljesen megbénított a szárazság. Maduro az energiaellátási zavarokat az el Nino szélsőséges éghajlati hatásain kívül "ellenzéki szabotázs"-ra is visszavezeti, de szakértők szerint a mélyebb okok inkább abban keresendők, hogy a kormány elhanyagolta a nagy erőművek karbantartását, valamint nem ruházott be kellő számú hőerőműbe, mellyel ellensúlyozni lehetne a vízenergia kiesését. Az ország még Chávez elnök által megalapozott tervgazdaságára az olaj világpiaci árának mélyrepülése is súlyos csapást mért

 (Independent)

Rovatok