Index Vakbarát Hírportál

Három merénylő robbantotta fel magát a rendőrőrsnél

2016. április 11., hétfő 10:39

Három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a dél-oroszországi Sztavropoltól 90 kilométerre, egy rendőrőrsnél. A három elkövető meghalt, rajtuk kívül senki sem sérült meg. A novoszelitszkiji körzetben végrehajtott merényletben egy negyedik támadó is részt vett, őtt a robbantás előtt lelőttek – írta a Ria Novosztyi.

A Lifenews videót is készített a helyszínen, nem sokkal a hétfő reggeli támadás után. A szemtanúk szerint öt robbanás és fegyverropogás is hallatszott. A felvételen látszik, hogy az egyik robbanás közvetlenül rendőrőrs bejáratánál következett be.

A dél-oroszországi régióban nem példa nélküliek a robbantásos merényletek, nem csak Dagesztánban, Ingusföldön – jelenleg ezeken a területeken a leggyakoribb, Csecsenföldön kevésbé –, de északabbra, Sztavropolban is. Öt éve egy bomba a városban három emberrel végzett.

A merényletek célpontjai általában a szövetségi erőket képviselő rendfenntartók, rendőrök, terrorelhárítók.

A rendfenntartók névtelen forrása az Interfaxnak azt mondta, a merénylőket darabokra szedő robbanás előtt az elkövetők megpóbáltak bejutni a rendőrségi épületbe, ez azonban nem sikerült.

A térségben megerősítették az óvodák, iskolák, kórházak védelmét.

A merénylet helyszínétől 80 kilométerre keletre fekszik Bugyonnovszk, ahol a néhai Samil Baszajev csecsen hadúr foglalt el egy kórházat. Az akcióban 147 ember halt meg. Baszajevék szabad elvonulást kaptak, és a merénylet után Moszkva lényegében békét kötött a csecsen szeparatistákkal. A haszavjurti megállapodás gyakorlatilag függetlenséget biztosított Csecsenföldnek. Az 1999-ben indított második csecsen háború ezt a megállapodást számolta fel és vonta vissza az orosz vezetés számára veszélyes precedenst jelentő egyezményt. Mára Csecsenföld nem vitatja, hogy Oroszország részének tekinti magát, igaz, a Moszkvával szövetséges Ramzan Kadirov csecsen elnökként szokatlanul nagy mozgásteret kapott. Igaz, a kizárólag Putyin és nem a mindenkori orosz vezetés fennhatóságát elismerő Kadirov többször került összetűzésbe a szövetségi szervekkel. Legutóbb a tavaly Moszkvában lelőtt Borisz Nyemcov meggyilkolásával vádolt csecsen származású elkövetők miatt, akik elfogását a szövetségi erők Csecsenföldön úgy akarták végrehajtani, hogy nem egyeztettek Kadirovval. A csecsen elnök kijelentette, hogy a jövőben hasonló esetben helyi erői a bejelentés nélkül érkező szövetségiek ellen fegyveresen is fellép.

A hétfői merényletet egyelőre senki sem vállalta magára.

Rovatok