Index Vakbarát Hírportál

Csatornába öntötték a veszélyes anyagot, egy szakács meghalt

2016. április 11., hétfő 14:22

Mérgező hulladékok lerakása miatt állítanak bíróság elé 20 embert az észak-kínai Hopej tartományban, miután a gyanúsítottak több ezer tonna veszélyes hulladékot tűntettek el egy városi csatornahálózatban, írja az MTI.

A csoport tagjai az egyik pekingi petrolkémiai vállalattól származó anyagot rendszeresen egy parkolóban elhelyezett tartályba ürítették és innen bocsátották útjára a csatornába. De tavaly májusban a Paoting városi parkoló szomszédságában lévő étterem tulajdonosa, egyben szakácsa a konyhájának lefolyójából áradó gáz következtében meghalt. A rendőrséget ez vezette az elkövetők nyomára.

Kiderítették, 2015 februárjától három hónapon át összesen 2800 tonna lúgos hulladék került a parkolóban felállított tartályba. A baleset napján azonban egy másik, a térségben hasonló profillal tevékenykedő csoport 30 tonna savas kémhatású hulladékot borított a tartályba, olyan vegyi reakciót idézve elő, melynek következtében mérges gáz szabadult fel.

A nyomozók azt is megtudták, hogy a parkoló üzemeltetője évi 10 ezer jüanért (423 ezer forint) adta bérbe a tartályt és az ürítésért tonnánként 40 jüant (1700 forint) számolt fel.

Környezetvédő szervezetek azt állítják a hulladékkezelés területén súlyos hiányosságok vannak szerte Kínában, a hopeji leleplezés csak a jéghegy csúcsa. A tartományi hatóságok állítása szerint tavaly több mint kétezer embert vettek őrizetbe környezetszennyezés miatt.

Rovatok