Index Vakbarát Hírportál

El se kezdődtek a szerbiai választások, már csalnak rajtuk

2016. április 12., kedd 19:41

Szerbiában április 24-én lesznek előrehozott választások, de már most több csalást kiderítettek a hatóságok. A legtöbbször az induláshoz szükséges 10 ezer aláírás összegyűjtésekor trükköznek a pártok: van, aki az aláírásokat hamisítja, van, aki a bíróság jóváhagyó pecsétjét, írja az MTI.

A szerbiai országos választási bizottságnál áprilisi 8-ig kellett leadni a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtő-íveket. Csak az elegendő támogatóval rendelkező pártok állíthatnak listát, és Dejan Đurđević, az országos bizottság elnöke pénteken még  arról beszélt a helyi sajtónak, hogy ez rekord számú jelöltnek sikerülhetett.

Aztán hétfőtől kezdve egyre több pártról derült ki, hogy csalással próbálta meg elérni, hogy indulhasson. Elbukott az Egységes Orosz Párt, amelyik a szabácsi bíróság pecsétjét fénymásolta át külön támogatóívekre, ötezer aláírást hitelesítve így. Ugyanezzel a módszerrel hamisított a Republikánus Párt is, amelyik 900 aláírást szerzett. Ráadásul a tömörülés a magyar kisebbségi listán akart volna elindulni, hogy elkerülje az 5 százalékos bejutási küszöböt, de ezt a választási bizottság nem hagyta jóvá.

Magyar áldozata is van a szerbiai pecséthamisításnak: a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) és a Horvátok Demokratikus Közösségének (HDK) közös listáját is emiatt buktatták el. Ráadásul ez a két párt annyira nem figyelt oda, hogy egy olyan pecsétet másoltak le, amit már több éve nem használ az illetékes bíróság. Sőt, nem is ott kellett hitelesíteni az íveket, mint ahonnan a hamisított pecsétet szerezték.

Đurđević elmondta, hogy a választási bizottság utoljára 2004-ben találkozott olyannal, hogy egy párt hamisított támogatói aláírásokat ad le. „Láttunk olyat, hogy valaki nem írt alá, láttunk rendezetlen dokumentumokat, hogy régi állampolgársági igazolást adtak át, de olyat, hogy tömegesen pecsétet nyomtassanak, olyat még nem” – közölte a választási bizottság elnöke. A szervezet követelni fogja, hogy nyomozzák ki, kik a felelősök.

Ki volt az, aki ebben a választási folyamatban megkeserítette az életünket?”

– viccelt Đurđević, aki azt is elmondta, a bizottság munkája az elmúlt napokban jobban hasonlított az ügyészségéhez a sok csalás miatt. 

A szerb parlament január 17-én oszlatta fel magát. Aleksandar Vučić kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy kiderüljön, a választók támogatják-e Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz. Közölte, teljes, négy évig tartó mandátumra van szüksége pártjának, a Szerb Haladó Pártnak (SNS), hogy stabilitásban dolgozhasson és súlyos döntéseket hozhasson meg. 

Rovatok