Index Vakbarát Hírportál

Minden egyházi pedofíliát felderítenek Franciaországban

2016. április 12., kedd 16:55

Az összes pedofíliagyanús ügyet nyilvánosságra hozza a francia katolikus egyház – jelentette be a közelmúlt botrányai után Georges Pontier érsek, a francia püspöki konferencia elnöke.

A püspökök arról is döntöttek, hogy minden püspökségben külön csoportokat állítanak fel, melyeknek az lesz a feladata, hogy meghallgassák a korábbi szexuális visszaélések áldozatait, majd pedig egy országos szintű független bizottság fogja megvizsgálni a gyanús eseteket. A vizsgálatok az ígéret szerint a korábban történt, ma már történelminek minősülő abúzusokra is kitérnek majd. „Szükségünk van rá, hogy ezeket is megvizsgáljuk” – mondta az érsek.

Az egyházban kissé szokatlanul nyíltnak hangzó vizsgálatok bejelentésére azután került sor, hogy márciusban rendőrök kutatták át a lyoni püspöki hivatalt egy elhallgatott papi pedofília gyanúja miatt. Philippe Barbarin lyoni érseket is sokan támadják az eset kezelése kapcsán, ő azonban azt állítja, mindenben kész együttműködni a hatóságokkal – írja a Thelocal.fr.

Ezzel párhuzamosan folyamatban van egy nyomozás egy Bernard Preynat nevű pappal szemben is, aki bevallotta, hogy bő 25 évvel ezelőtt szexuálisan bántalmazta az irányítása alatt lévő cserkészeket. Áldozatai hivatalos panaszt nyújtottak be a francia katolikus egyház vezetői ellen, azzal vádolva őket, hogy azután sem informálták a rendőrséget, hogy tudomást szereztek a visszaélésekről.

Rovatok