Index Vakbarát Hírportál

Önjelölt határőrök nyomják a földre a menekülteket

2016. április 12., kedd 11:02

A bolgár kormányfő megköszönte, a rendőrség szerint viszont illegális volt annak a civil csoportnak az akciója, amely során három afgán menedékkérőt fogtak el és kötöztek meg a bolgár-török határ bolgár oldalán.

Az erről készült videót nem csak a hatóságok és a kormányfő, de a média is ellentmondásosan ítéli meg. Az erről hírt adó BTV alig egy hónapja még hősként mutatta be a squadján járőröző Dinko Valevet és társait, akik önként védik az ország határait a terroristáktól. Valev agresszív gyilkosokról beszél, bár a videókon ellenállást nem tanúsító emberek láthatók.

A hétfőn közzétett újabb videó bemutatja, amint a földre nyomnak és megkötöznek az önjelölt határőrök három férfit és rájuk parancsolnak, hogy menjenek vissza Törökországba.

Az eljárás a jogvédők és a határőrizetért felelős rendőrség vezetője, a BBC által idézett Antonio Angelov szerint is jogtalan, a kormányfő ugyanakkor két nappal korábban a haditengerészet és a határőrség illegális migrációra fókuszáló gyakorlatán megjelenve úgy nyilatkozott, hogy a rendőrségnek és a katonaságnak minden segítség jól jön. Bojko Boriszov később azzal finomított, hogy törvényt ezek a csoportosulások sem léphetik át.

A török-bolgár határ hossza 269 kilométer, ebből 95 kilométert a magyarországihoz hasonló kerítés véd.

Rovatok