Index Vakbarát Hírportál

12 millió amerikai Uber-felhasználó adatait kérte ki a rendőrség

2016. április 12., kedd 23:48

Az amerikai hatóságok 415 alkalommal kérdeztek rá a sofőrökre és az utasokra a Ubernél, de csak 33 százalékban osztották meg az összes kért információt. Így is 12 millió amerikai állampolgár adatai landoltak valamilyen formában bűnüldöző szerveknél 2015 júliusa és decembere között – derül ki a közösségi taxiszolgáltatás első átláthatósági jelentéséből.

A 415 megkeresésből 267 alkalommal intéztek a céghez adatbekérést, 90 esetben házkutatási engedéllyel vizsgálták meg a sofőrök autóit. 30 vészhelyzeti kérést és 28 bírósági végzést kérést kaptak a bűnüldözőktől. A legtöbbször a helyi rendőrségek kilincseltek az Ubernél, összesen 368-szor, míg a szövetségi nyomozóhatóságok (az FBI, a vámügy stb.) 47 alkalommal kértek segítséget. Állításuk szerint a titkosszolgálatok nem vették fel velük a kapcsolatot.

Nem meglepő módon a legtöbbször utazási információkra kérdeztek rá a hatóságok. Ritkábban az utas személyazonosságára vonatkozó adatokat akartak megtudni. Az Uber saját bevallása szerint a lehetőségekhez mérten leginkább leszűkítette az adatszolgáltatások teljesítését, vagyis általában csak azokat az információkat közölték a hatóságokkal, amik mindenképpen szükségesek a bűnüldözéshez (ilyenek lehetnek a kiindulási és célállomások, utazási időpontok de anonim formában átadva). Az esetek 21 százalékában zokszó nélkül elküldték, amit kértek tőlük, 42 százalékban visszakérdeztek, hogy az adat mire kell és csak a legszükségesebb dolgokat adták át. Míg 32,7 százalékban megpróbálták leszűkíttetni az adathalmazt, de végül azt voltak kötelesek átadni, amit igényeltek a nyomozók.

„Sok esetben általános kéréséket kaptunk, amelyekben nem volt tisztázva, hogy az igényelt információkra miért is van szükség, vagy hogy azokat mire is akarják majd felhasználni. És bár ezek az utazási információk nem tartalmaznak személyes adatokat, utalhatnak viselkedésmintákra. Ez pedig több, mint amire a hatóságoknak szükségük lehet” – magyarázta meg az Uber, hogy miért utasítottak vissza sok megkeresést.

Az Uber ugyanakkor hangsúlyozza a jelentésben, hogy a bűnüldözésben minden lehetséges módon segítik a hatóságok munkáját. Azonban csak akkor, ha az valóban indokolt. Minden esetben igyekeznek megvédeni az utasaik és a sofőrjeik jogait is. 

Rovatok