Index Vakbarát Hírportál

15 évet kaptak, amiért harcosokat toboroztak az IS-nek

2016. április 14., csütörtök 22:34

A kiróható legmagasabb, 15 év szabadságvesztésre ítéltek két szélsőségest, Khalid Zerkanit és Fatima Aberkane-t, amiért dzsihadista harcosokat toboroztak az Iszlám Állam nevében Belgiumban, jelentette be a brüsszeli fellebbviteli bíróság.

A bíróság szerint Zerkani egy terrorista csoport vezetőjeként, Fatima Aberkane a csoport tagjaként fiatalokat szervezett be Belgium területén és küldött Szíriába. Köztük volt a novemberi, Párizsban elkövetett merényletek egyik elkövetője is. A bíróság megemlítette, hogy Khalid Zerkani tavaly júliusban első fokon tizenkettő, Fatima Aberkane nyolc év börtönbüntetést kapott. Zerkani mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, és nem volt együttműködő a több mint egy éve tartó eljárás során, tették hozzá.

A 2015. júliusi ítélethozatalkor a brüsszeli bíróság terrorista csoportban való részvétel miatt távollétében elítélte a Zerkani által beszervezett Chakib Akrouh nevű terroristát is, aki a Párizsban, november 13-án elkövetett támadások után öt nappal a francia főváros Saint-Denis nevű külvárosában tartott rendőrségi rajtaütés során halt meg, derekán egy robbanóövvel.

A bíróság szerint Zerkani toborozta Reda Kriket-t is, aki társaival Párizsban akart merényletet elkövetni az Iszlám Állam nevében. A fegyveres rablás miatt ismert Kriket-t, akit ugyancsak távollétében ítéltek el a 2015. júliusi ítélethozatalkor, március végén fogták el a francia hatóságok a Párizshoz közeli Argenteuil-ben, írja az MTI.

Rovatok