Index Vakbarát Hírportál

Megakuplerájban razziáztak Berlinben

2016. április 14., csütörtök 20:12

Nagyszabású házkutatást tartottak Berlin legnagyobb nyilvánosházában, egy úgynevezett megabordélyban - közölte a BBC. A razzia során 17,5 millió euró értékű adó- és társadalombiztosítási csalást állapítottak meg.

A Hells Angels futtatta a lányokat

A Berlin nyugati részén egy autópálya mellett működő Artemis nevű bordélyt csütörtökre virradó éjjel 900 rendőr és pénzügyőr szállta meg, miután egy prostituált a rendőrséghez fordult és kitálalt.

A nyilvánosházban dolgozók egy részét a Hells Angels motoros banda futtatta. A szervezett bűnözéssel kapcsolatban ismert banda az üzemeltetőkkel összejátszva kizsákmányolta őket és erőszakot alkalmazott velük szemben.

A helyszínen 96 prostituáltak hallgattak ki és őrizetbe vettek hat embert, a nyilvánosház két vezetőjét és négy madámot, az intézmény napi működtetésével foglalkozó személyt. Több mint 6 millió euró értékben foglaltak le készpénzt, értéktárgyakat, autókat.

Nem ütközik közerkölcsbe

Németországban 2002 óta a prostitúció nem számít közerkölcsbe ütköző tevékenységnek, ami nagyban erősítette a jogbiztonságot a szakmában. A közerkölcsbe ütköző tevékenységre vonatkozó szerződések ugyanis semmisek, így a prostituáltak addig bizonytalan jogi környezetben, bármikor semmisnek minősíthető szerződésekkel dolgoztak.

A nyilvánosházak üzemeltetése is törvényes, és a szabályosan foglalkoztatott prostituáltak bekerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe, így jogosultak például orvosi ellátásra, munkanélküli segélyre, és nyugdíjjogosultságot is szereznek, mint bármely más munkavállaló.

A törvény azonban nem szüntette meg teljesen a prostituáltak kiszolgáltatottságát és a bűnözők, illetve a szervezett bűnözés jelenlétét a szakmában.

Évi 14,5 milliárd euró

Becslések szerint Németországban nagyjából 400 ezer prostituált dolgozik, naponta átlagosan 1,2 millió ügyfelet szolgálnak ki. A bevétel éves szinten 14,5 milliárd euró lehet.

Rovatok