Index Vakbarát Hírportál

Mérges polinézek foglalták el a királyi palotát a minimonarchiában

2016. április 14., csütörtök 10:17

Feldühödött emberek foglalták el a királyi palotát a Mezőtúr méretű csendes-óceáni mini-monarchiában, Wallis és Futuna királyságát súlyos trónutódlási válság rázza meg.

Az MTI híradása szerint több tucat feldühödött ember szállta meg a királyi palotát csütörtökön, ők azt akarják megakadályozni, hogy szombaton megkoronázzák a régi nemesi családból származó Tominiko Halagahut.

Wallis és Futuna nem önálló állam, a Fidzsi és Szamoa között lévő csendes-óceáni szigetek Franciaország tengerentúli területeként élveznek korlátozott szuverenitást, uszkve 13 ezres lakossággal. Hogy bonyolultabb legyen a helyzet, a francia igazgatás elismeri a területen működő három helyi királyságot – közülük az Uvea nevűben koronáznák meg hétvégén az új uralkodót, véget vetve egy két éves interregnumnak – írja az új-zélandi sajtó.

A helyi törzsfőnökök által új lavaluának (ez a királyi intézmény helyi neve) megtenni kívánt Halagahut azonban nem pártolja a királyi család, szerintük a főnököknek nem is lenne joga az uralkodó személyéről dönteni. A francia hatóságok azt hangsúlyozzák, hogy ők nem avatkoznak be a helyi jogszokások alkalmazásába, de biztos, ami biztos, két szakasznyi rendőrt azért a szigetre vezényeltek másik csendes-óceáni területükről, Új-Kaledóniából.

Ha Wallis és Futunán új fejlemények körvonalazódnak, természetesen azonnal jelentkezünk, addig is maradjanak velünk.

Rovatok