Index Vakbarát Hírportál

Putyintól kérdezett, őrizetbe vették

2016. április 14., csütörtök 11:31

Egy nappal Vlagyimir Putyin Egyenes vonal című műsora előtt őrizetbe vették azt a férfit, aki tavaly arról panaszkodott a nép és az orosz elnök közötti párbeszédre alkalmat adó műsorban, hogy nem kapták meg a fizetésüket. Pedig elég fontos projekten dolgoztak: a Bajkonurt felváltó, Vosztocsnij nevű űrközpont felépítésén az Oroszország távol-keleti részén fekvő Amur megyében.

Putyin meg is ígérte, hogy személyes ellenőrzése alá vonja az ügyet – ez valamiért mindig jól hangzik, pedig valójában a rendszerhiba elég erős bizonyítékának tűnik, hogy a nyomozás/ kifizetés/építkezés csak akkor megy, ha az elnök ránéz, vagy hogy akkor kevésbé lesznek akadékoskodók a hatóságok –, ám ezúttal ez sem segített Anton Tyuriscseven és csapatán.

Elmaradt fizetésüket azóta sem kapták meg a Csendes-óceáni Gépipari Vállalatnál (TMK), a tartozás összesen már 117 millió rubel – kb. 470 millió forint –, ezért már tüntetés szervezésén gondolkodtak.

A dolog nem jutott el a tüntetésig, és biztos, ami biztos, Tyuriscsevet szerdán behívta a rendőrség elbeszélgetésre állítólag azért, hogy megismertessék vele a tüntetésre vonatkozó törvényi előírásokat, ám ebből végül őrizetbe vétel lett – írta a Novaja Gazeta.

Tyuriscsev egyik ismerőse szerint a rendőrség azzal gyanúsítja a férfit, hogy nyilvános helyen káromkodott.

Putyin 2001 óta évente beszélget a néppel, az utóbbi időben inkább áprilisban, hogy a bejelentkező helyszíneken összegyűlt csoportok helyzetét megkönnyítsék. Az elnök 4-5 órán keresztül válaszol az előzetesen telefonon, interneten beküldött kérdésekre, vagy a helyszínen és az ország több pontján bejelentkezők által feltett kérdésekre.

A legkülönbözőbb problémákat oldotta meg így Putyin, legyen szó egy kistelepülés vízellátásának évek óta húzódó kiépítéséről vagy egy Kreml-látogatósról álmodozó Szibériában élő kislány kérésének teljesítéséről.

Rovatok