Index Vakbarát Hírportál

Washington: a migránsügyben sokat vétett a magyar kormány

2016. április 14., csütörtök 09:36

 A nagy számban átutazni akaró migránsok és menedékkérők kezelésénél találta a legnagyobb emberi jogi problémát Magyarország vonatkozásában az Egyesült Államok külügyminisztériuma az emberi jogok világszintű helyzetét vizsgáló, 2015-re vonatkozó éves jelentése szerint – írta az MTI.

Az amerikai külügyminisztérium negyvenedik éve készíti el az emberi jogokkal foglalkozó világjelentését.

A Magyarországgal foglalkozó rész felsorolja a kifogásolható jelenségeket:

A menedékkérő nem bűnöző

A jelentés külön kitér a migránsok és menedékkérők helyzetére. Idézi az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó főbiztosát, aki szerint a szeptemberben és októberben életbe lépett új törvények nem férnek össze a Magyarországra is kötelező emberi jogi kötelezettségekkel. "Menedéket kérni nem bűncselekmény, mint ahogyan illegálisan átlépni a határt sem az" - áll az idézetben. A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy Magyarország nem küldte vissza a háborús övezetekből érkezőket a konfliktusok színhelyére, de Szerbiába viszont igen.

A jelentés a kormányzati átláhatóságot hiányolva megemlíti a BudaCash, a Hungária és a Quaestor ügyét.

Az antiszemitizmus megnyilvánulásainak taglalásakor a washingtoni külügyminisztérium a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) adataira támaszkodva közli, hogy Magyarországon tavaly 26 regisztrált antiszemita incidens volt, ám fizikai erőszak nem történt.

A jelentés említést tesz

Rovatok