Index Vakbarát Hírportál

Putyin keres többet, de Orbánnak nagyobb a telke

2016. április 15., péntek 18:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök 8 millió 891 ezer rubelt (közel 37 millió forintot), átszámítva 5 millió forinttal többet keresett 2015-ben, mint egy évvel korábban. Havonta 741 ezer rubel (több mint 3 millió forintot) volt a bevétele, írja az MTI a Kreml hivatalos honlapján közölt adatok alapján.

Putyin havi illetménye átszámítva így egymillió forinttal több, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnöké, aki a legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint kicsivel több mint 2 millió forintot keresett. Viszont az orosz elnöknek csak egy 1500 négyzetméteres telke, egy 77 négyzetméteres lakása és egy 18 négyzetméteres garázsa van. Emellett egy 153,7 négyzetméteres lakást és egy 18 négyzetméteres garázst is használ. 

A magyar kormányfő viszont felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak, van egy 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti háza. Orbánnak emellett 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földje van, amit még 2006-ban szerzett, és 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

Míg a magyar miniszterelnöknek nincs saját autója, addig Putyin két ritka oldtimer Volga gépkocsival (egy GAZ M21-es és egy GAZ M21-R típusúval) és egy Niva terepjáróval rendelkezik. Emellett van egy Szkif típusú utánfutója.

Putyin barátai és családja egyébként nagyobb lábon él, mint maga az elnök, legalábbis ez derült ki a Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott Panama-iratokból. Az elnök neve ugyan nem tűnik fel az offshore cégekről szóló dokumentumokban, de környezete céghálója jól leírható ezek alapján. Ebből az látszik, hogy nekik bőven jutott az adóparadicsomokban megfuttatott pénzekből. Közel kétmilliárd dollárnyi (500 milliárd forintnyi) jövedelmet játszottak át maguknak az elmúlt években. Így jutott vagyonhoz Szergej Roldugin csellista, Putyin egyik legjobb barátja, vagy Jurij Kovalcsuk, a Bank Rosszija vezetője, aki a bankon keresztül legalább 1 milliárd dollárt (250 milliárd forintot) fektetett be egy Sandalwood nevű, Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégbe, amin keresztül több offshore-ügyletet finanszíroztak. 

Megéri a nyílt kormányzással foglalkozni, de nem éri meg a távközlés

2013-ban Vlagyimir Putyin közel 3,7 millió rubelt keresett, ezzel 2014-re megduplázta a vagyonát. Mindezt úgy, hogy 3 éve elrendelte az elnöki és a kormányfői fizetés 265 százalékra való emelését.

Ezzel az államfő és a miniszterelnök végre jobban keres, mint a saját beosztottjaik, de a jelek szerint rosszabbul, mint a kormánytagok.

A legjobban kereső orosz kormánytag Mihail Abizov nyílt kormányzásért felelős miniszter, aki tavaly 455 millió 579 ezer rubellel (közel 1,9 milliárd forinttal) lett gazdagabb. Abizov kormányzati megbízatása mellett az erőműveket építő E4 holding igazgatótanácsának elnöke. 

Ennél 52-szer kevesebbet keresett Dimitrij Medvegyev miniszterelnök. A kormányfő 8,77 millió rubelt (36,4 millió forintot) kapott fizetésként. Nála csak Nyikolaj Nyikiforov távközlési és tömegkommunikáció-ügyi miniszter keresett rosszabbul a kormányból: mindössze 5,79 millió rubellel (mintegy 20 millió forinttal) lett gazdagabb tavaly.

 Jurij Trutnyov miniszterelnök-helyettes 153,8 millió rubelt (több, mint 638 millió forintot), Gyenyisz Manturov az ipari kereskedelem tárcájának vezetője 144,7 millió rubelt (több, mint 600 millió forintot), Igor Suvalov, a kormányfő első helyettese pedig 97,2 millió rubelt (több, mint 40 millió forintot) keresett. 

A Kreml apparátusában a legtöbbet Vjacseszlav Volonyin elnöki kabinetfőnök-helyettes kapta, 87,1millió rubelt (több, mint 361 millió forintot) könyvelt el jövedelemként.

Rovatok