Index Vakbarát Hírportál

Terror Párizsban és Brüsszelben: Angliába vezető szálat találtak

2016. április 15., péntek 14:46

Terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények gyanújával tartóztatott le a brit rendőrség Birminghamben és a Gatwick repülőtéren, összesen öt embert írja a BBC. Birminghamben egy 26, egy 40 és egy 59 éves férfit, valamint egy 29 éves nőt tartóztattak le, a Gatwicken egy 26 éves férfit.

A letartóztatásokhoz vezető nyomozás a párizsi és brüsszeli merényletek után indult, a rendőrök a brit titkosszolgálat mellett a francia és belga hatóságokkal is együttműködtek, hogy „a merényletekhez kapcsolódó, az Egyesült Királyságra vonatkozó esetleges fenyegetéssel foglalkozzanak”, áll a rendőrségi közleményben.

A brit kormány jelentősnek nevezte a letartóztatásokat. A rendőrség kiemelte: nincs arra vonatkozó információjuk, hogy a gyanúsítottak az Egyesült Királyság területén terrorakcióra készültek volna.

Ennek ellenére hozzátették: a letartóztatottakat azzal gyanúsítják, hogy terrorcselekmények elkövetéséhez, elkövetéséhez lehet közük, vagy terrorcselekményekre bujthattak fel másokat.

A nyomozás újabb házkutatásokkal folytatódik Birminghamben. A BBC-nek névtelenül nyilatkozó kormánytisztviselők kiemelték: ezek az első nagy-britanniai letartóztatások, melyek közvetlenül a márciusi brüsszeli és novemberi párizsi merényletek után induló nyomozáshoz köthetők.

Rovatok