Index Vakbarát Hírportál

Amerika nekimegy az Iszlám Állam kommunikációjának

2016. április 15., péntek 00:45

Az amerikai légierő európai parancsnoksága egy repülőszázad EA–6B Prowler típusú gépet rendelt a törökországi Incirlik légitámaszpontra, hogy bevethesse őket az Iszlám Állam elleni harcokban, írja a CNN.

Bár a Pentagon egyelőre még nem nevezte meg pontosan, hogy milyen bevetésekre szeretné a gépeket használni, azt azért tudni lehet, hogy a rádióelektronikai hadviselésre fejlesztett repülők segítségével elsősorban a terrorszervezet kommunikációján lehet rést ejteni.

A Csavargó becenevű gépek az amerikai tengerészgyalogság megrendelésére készültek el, és a vietnami háborúban vetették be őket először 1972-ben. Harcászati zavarórendszerének köszönhetően elsősorban az ellenfél adatkommunikációjának bénítására (például megzavarhatja az Iszlám Állam rádión sugárzott propagandáját is), de elektronikai hírszerzésre is alkalmas.

Harcászati szakértők szerint a Prowler elsősorban a támadó repülőgépek és a szárazföldi csapatok tevékenységét tudja segíteni, szükség esetén pedig védeni is tudja őket. Vietnam és a hidegháború évei után bevetették például Irakban, Afganisztánban, Koszovóban és Boszniában is.

Ez a régi felvétel elmagyarázza, hogyan használták őket a harcokban:

Rovatok